El ninot que els concentrats han penjat a la seu de Ferraz
El ninot que els concentrats van penjar a la seu de Ferraz (Europa Press/Diego Darramés)

La Fiscalia obre una investigació pel linxament d'un ninot amb la imatge de Pedro Sánchez

L'Audiència Nacional investiga els cops i insults al ninot penjat pel coll davant la seu del PSOE a Ferraz durant una concentració promoguda per l'extrema dreta, la nit de Cap d'Any

La Fiscalia de l'Audiència Nacional investigarà la concentració de la nit de Cap d'Any davant la seu del PSOE de Madrid en la qual es va linxar un ninot que representava Pedro Sánchez. Els concentrats, convocats per l'entitat juvenil Revuelta, vinculada a Vox, van penjar, colpejar i insultar la figura que emulava el president del govern espanyol amb crits com "fill de puta" i "això cal fer-ho de veritat!"

El PSOE va presentar denúncia per uns possibles delictes d'incitació a l'odi per ideologia política, incitació a la violència i al magnicidi, reunió o manifestació il·lícita, injúries i amenaces greus contra el govern espanyol i el seu president --i també contra el partit socialista i els seus militants-- i desordres públics, que pot comportar una pena de fins a cinc anys de presó.

També van considerar que es podria haver comès un delicte de finançament il·legal per part de Vox perquè, segons la denúncia dels socialistes, hi va haver accions coordinades i organitzades que poden comportar l'obtenció de fons econòmics per a l'organització d'actes que semblen tenir un "nexe comú" amb el partit d'extrema dreta.

Ara, la Fiscalia ha decidit obrir-ne una investigació penal preprocessal. La concentració va reunir prop de 300 persones que portaven banderes preconstitucionals i feien càntics feixistes.


Els vincles dels convocants amb Vox

La denúncia detalla que un dels líders de Revuelta, Pablo González Lasca, és el responsable de Màrqueting Digital de Vox i que "sembla que treballa en íntima connexió amb el diputat de Vox Manuel Mariscal al capdavant de la vicepresidència nacional de comunicació" del partit de Santiago Abascal.

Revuelta, que no està constituïda legalment com a associació, hauria fet servir altres entitats, com Plataforma 711 --inscrita per candidats de Vox a les municipals del maig passat-- i Asoma, que sí que té forma jurídica, per demanar les autoritzacions administratives preceptives.

El PSOE afegeix que la concentració de la nit de Cap d'any va ser "el colofó" de "l'assetjament" de què han estat objecte diverses seus socialistes de tot Espanya.

L'acte es va emetre en directe per part de diferents mitjans d'extrema dreta. Durant la transmissió a EDATV, els conductors del programa van insultar Pedro Sánchez i van reivindicar les paraules del líder de Vox, Santiago Abascal, en una entrevista a Clarín, en què va assegurar que "hi haurà un moment que el poble voldrà penjar pels peus Pedro Sánchez". 

 

ARXIVAT A:
JudicialPSOEDelicte d'odiPedro SánchezVox
Anar al contingut