Madrid

La decisió de la número tres de Podem de dur el nadó al Congrés provoca debat

El gest de Carolina Bescansa d'anar a la cambra amb el seu fill de cinc mesos aixeca polseguera, però també mostres de simpatia

RedaccióActualitzat

Anècdota, postureig o gest per reivindicar la conciliació? La decisió de la número tres de Podem al Congrés, Carolina Bescansa, d'anar amb el seu fill de cinc mesos a la sessió de constitució del Congrés dels Diputats, on també li ha donat de mamar, ha provocat debat.

La mateixa Bescansa ha justificat que volia mostrar públicament unes tasques que les dones "han de resoldre pel seu compte en la invisibilitat" i posar "en el centre" del debat polític la qüestió de la conciliació. A més, ha afegit que, per criar un nadó, te l'has d'endur "a tot arreu" i que, per ara, el seu fill només pren llet materna.

Aquests arguments no han convençut els detractors del gest, entre els quals hi ha diverses diputades socialistes. Carmen Chacón ha considerat que "no feia falta". De fet, ha recordat que el 2006, quan ella era vicepresidenta del Congrés, es va posar en marxa l'escola bressol de la cambra, que poden fer servir funcionaris i parlamentaris.

Chacón ha destacat que les diputades "no tenen baixa maternal" i ha recordat que poden recórrer al vot telemàtic, una opció en què Catalunya va ser pionera. I ha explicat que ella deixava el fill al despatx i li anava a donar el pit allà quan passaven tres hores, sense que ningú en fos testimoni.

Altres diputades socialistes, com la secretària de Ciència i Participació del PSOE, María González, ha remarcat que la majoria de mares treballadores no es poden endur les criatures a la feina i ha defensat que el que cal és "fer lleis de conciliació" que beneficiïn a tothom.

Des del PP, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, hi ha vist una "instrumentalització" de la criatura. També ha estat bel·ligerant la diputada Beatriz Escudero, que ha qualificat d'"impresentable" l'ús que, al seu parer, s'ha fet del nadó.

 

 

En canvi, un altre membre del partit, el fins avui president de la cambra, Jesús Posada, s'ha mostrat comprensiu i ha afirmat que veu una "tendència general" a entendre la criança com l'ha explicat la diputada de Podem.

Per la seva part, Ana Oramás, de Coalició Canària, ha remarcat que ella pensa que "als nens se'ls ha de protegir en la seva intimitat".

En canvi, des de Ciutadans entenen que és un tema "estrictament familiar i personal" i han argumentat que Bescanza és lliure de prendre les decisions que "com a mare" consideri més convenients per al seu fill. "No tenim opinió", ha afirmat el diputat Miguel Gutiérrez. A més, ha afegit que no s'ha sorprès pel gest: "Els que coneixem la Carolina (...) sabem que sempre va amb el nen i per nosaltres no ha estat una sorpresa."

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que no hauria de ser estrany veure nadons al Congrés.

1. He hecho RT polémico desconociendo contexto. Conciliación es tiempo para hijos, pero los bebés deberían ser bienvenidos tb en el Congreso

— Ada Colau (@AdaColau) 13 gener, 2016

2. Madres antes que nada. Todo mi apoyo y admiración a @CBescansa

— Ada Colau (@AdaColau) 13 gener, 2016

Algun diputat ha aprofitat el gest i, en la segona votació per escollir el president de la cambra, ha optat per un vot nul perquè ha escrit a la papereta "el fill de Bescansa".

Entre les associacions de dones hi ha més crítiques que elogis a la decisió. La Fundació Dones entén que es porti el fill al Congrés si es té un problema logístic però alerta que "s'ha equivocat molt" si el que buscava era "un gest polític". "És bastant discutible el fet que una mare no pugui abandonar ni un minut el seu fill i ens ofereix una imatge que lliga la parentalitat exclusivament a les dones, cosa que, més que ser conciliació, és el contrari", afirma la directora de l'entitat, Marisa Soleto.

Des de l'associació Dona i Empresa, Carmen Sanz-Chacón considera que està "fora de lloc" i que el que cal fer és "reduir els horaris i que siguin raonables". "A la meva empresa, si un dia hi ha una emergència, entenc que algú vingui amb el fill, però és clar que la feina dels professionals no es pot fer amb la criatura a sobre", afegeix.

El gest de la diputada de Podem ha trobat la simpatia del Club de les Males Mares, que ha promogut accions per reclamar una "conciliació real" i que hi ha vist una "bona manera" de posar el tema a debat.

Una imatge semblant a la que han protagonitzat Bescansa i el seu nadó es va poder veure al Parlament Europeu amb l'eurodiputada italiana Licia Ronzulli, que en el seu moment va argumentar que volia cridar l'atenció sobre les dificultats per compaginar la feina i la criança.

I la polèmica i la criança també ha anat de la mà amb qüestions com les reincorporacions de les polítiques a la feina després de ser mares, amb casos com els de Soraya Sáenz de Santamaría, que va tornar als deu dies del part, o de la mateixa Carme Chacón, que va estar de baixa les sis setmanes que obligatòriament ha de fer la mare i la resta les va cedir al pare.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut