La pol·lució dels vehicles dièsel fa empitjorar els al·lèrgics que tenen asma
La pol·lució dels vehicles dièsel fa empitjorar els al·lèrgics que tenen asma
Barcelona

La contaminació del dièsel potencia les al·lèrgies

Un estudi del Vall d'Hebron demostra que la presència de partícules d'aquests cotxes incrementa les crisis dels asmàtics i pot fer aparèixer la malaltia en persones sanes

Victòria MiróActualitzat

Els al·lèrgics que tenen asma, sovint es troben pitjor en dies d'alta contaminació. Un estudi del grup d'investigació de pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha demostrat que les partícules de dièsel que es troben a l'aire en són les responsables perquè potencien els al·lèrgens. Els resultats, publicats a la revista "Plos One", apunten que en l'aire, la pol·lució d'aquests vehicles i la presència de soja formen un còctel que agreuja les crisis dels asmàtics i fins i tot pot provocar que persones sanes desenvolupin la malaltia.     

La investigació es va centrar en les concentracions de soja a l'aire, una substància que arriba a la ciutat de Barcelona a través del port i que el laboratori del VHIR analitza diàriament des de fa 30 anys, després que als anys 80 va provocar una epidèmia d'asma. Segons la doctora María Jesús Cruz, responsable del grup de recerca en pneumologia del VHIR, l'estudi serveix per entendre la relació entre la contaminació dels vehicles dièsel i les al·lèrgies.

"El que hem demostrat amb l'estudi és extrapolable a altres proteïnes que hi ha a l'ambient, com ara el pol·len."

Durant la recerca, es va fer respirar als ratolins partícules de soja en dosis baixes, de tres mil·ligrams, que en principi no havien de provocar-los cap efecte i els ratolins es van mantenir sans. Però quan els ratolins van inhalar les mateixes concentracions combinades amb partícules dièsel van desenvolupar asma. 

Els responsables de l'estudi exposen que quan hi ha un pic de contaminació, els metges fan tractaments simptomàtics i aconsellen als malalts mesures preventives com ara no fer esport en vies molt transitades, però, per resoldre el problema de fons i millorar la qualitat de l'aire, demanen més implicació de les administracions. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut