Estats Units

La comissió nord-americana independent sobre l'Iraq recomana la retirada progressiva de les tropes

L'anomenada "comissió Baker", el grup multipartit que assessora la Casa Blanca en el conflicte de l'Iraq, recomanarà la retirada progressiva del país àrab de quinze brigades de combat, que equivalen a uns 60.000 soldats. L'informe es farà públic dimecres que ve, però el diari "The New York Times" ja filtra part de les recomanacions. El document no fixa un calendari per a la retirada gradual de tropes, però apunta que hauria de començar el 2007. La comissió recomana també que les tropes nord-americanes redefineixin el seu rol i es converteixin en tropes de suport, i no de combat. Finalment, insisteix que cal negociar directament amb Síria i l'Iran perquè s'impliquin en la resolució del conflicte.

Actualitzat

Contradient el missatge oficial que president dels Estats Units George W. Bush de no retirar les tropes "fins que no s'hagi completat la feina", la comissió independent Grup d'Estudis sobre l'Iraq recomana la retirada gradual de les tropes nord-americanes a l'Iraq. Tot i que no en fixa un calendari, apunta que hauria de començar a partir de l'any que ve, segons algunes fonts pròximes a l'informe.

Així doncs, recomana retirar les quinze brigades de combat al país, sense especificar tampoc si aquests soldats s'haurien de quedar en bases de l'Iraq, en països veïns o haurien de tornar a casa. Una brigada està integrada per entre 3.000 i 5.000 soldats, i actualment hi ha a l'Iraq uns 140.000 efectius militars nord-americans.

La comissió recomana també que les tropes nord-americanes redefineixin el seu rol, i es converteixin en tropes de suport, i no de combat. Finalment, el grup, integrat tant per republicans com demòcrates, insisteix que cal negociar directament amb Síria i l'Iran perquè s'impliquin en la resolució del conflicte.

Tot i que l'informe de recomanacions, encapçalat per l'exsecretari d'Estat James Baker, es farà públic dimecres que ve, el diari "The New York Times" n'ha filtrat part del contingut després de saber que la comissió havia arribat a un consens sobre quin camí creuen que els Estats Units han de seguir a l'Iraq.

L'informe arriba en un moment en què la Casa Blanca, després de la derrota del Partit Republicà en els eleccions legislatives el passat dia 7, es replanteja quina ha de ser la seva estratègia. El mateix president ha ordenat al seu govern una revisió exhaustiva de l'estratègia actual, en un esforç en què participen el Pentàgon i el Departament d'Estat.

Prop de 3.000 soldats han mort des que va començar la intervenció el març del 2003.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut