L'erupció ha deixat un paisatge desolador i apocalíptic als voltants d'on es troba el volcà. (Foto: Reuters)
L'erupció ha deixat un paisatge desolador i apocalíptic als voltants d'on es troba el volcà. (Foto: Reuters)
Barcelona

La cendra del volcà d'Islàndia pot causar un lleuger canvi meteorològic els pròxims mesos

El volum de gasos amb efecte hivernacle que porta el núvol de cendra provinent de l'erupció d'un volcà a Islàndia és inferior al que provoca l'activitat humana. No s'espera, doncs, que causi una contaminació rellevant. En canvi, sí que podria fer baixar la temperatura en els pròxims mesos.

Actualitzat
La mateixa cendra que està fent la guitza al trànsit aeri pot causar un lleuger canvi meteorològic en els pròxims mesos. Marc Prohom, doctor en geografia Meteocat, explica que això podria passar per un efecte mirall, és a dir, que la radiació solar no arriba amb tanta força a la superfície, i en certa manera rebota a l'espai. Si tenim menys radiació la conseqüència és que tenim temperatures a la superfície inferiors a les que hauríem de tenir.

Per això és possible que el pròxim estiu sigui una mica menys calorós, possiblement un grau per sota del que s'esperava. Però, en canvi, les conseqüències per al clima serien, en principi, imperceptibles.

Pel que fa a la pols, a la cendra que es desplaça amb el vent, indubtablement afecta els islandesos, però es preveu que es dispersi de tal manera que no afecti altres països de manera destacable.

Els vulcanòlegs asseguren que les cendres es poden desplaçar milers i milers de quilòmetres i quedar en suspensió durant anys, i fins i tot dècades.

D'erupcions d'aquest tipus n'hi ha, de mitjana, una cada deu o vint anys. Per tant, és difícil de preveure'n els efectes, i més quan no es pot predir el temps que durarà.
Anar al contingut