Washington

La Casa Blanca rebaixa les restriccions després del caos pel decret antiimmigració

El cap de gabinet de Trump matisa que la mesura no afecta les persones que tinguin una "green card", tot i que sí que hauran de passar més controls

RedaccióActualitzat

El decret que veta l'entrada als ciutadans de set països musulmans ha provocat crítiques a la Casa Blanca i caos als aeroports. Hi ha hagut protestes i situacions inversemblants com que el decret afecti col·laboradors dels Estats Units, el personal de cabina dels avions o treballadors de les principals empreses tecnològiques.

El president dels Estats Units, Donald Trump, manté el decret, que ha topat amb el bloqueig parcial d'un jutge federal. Trump, però, diu que han de protegir el país:


Tot i això, l'administració està rebaixant les restriccions. La primera, la que afecta les persones que tenen residència permanent als Estats Units, els titulars d'una "green card". Ho ha explicat el cap de gabinet de Trump, Reince Priebus, a la cadena NBC.

La vinyeta de 1941 que s'ha fet viral amb el decret de Trump

Priebus assegura no se'ls negarà el retorn al país. Això sí, els residents si "van i venen" d'aquests països estaran "subjectes a més escrutini".

"Si ets un ciutadà que ve i va a Líbia (un dels països vetats), és probable que et sotmetin a més preguntes quan arribis a l'aeroport"

Preguntat si els ciutadans nord-americans també poden patir l'impacte d'aquest bloqueig, Priebus ha explicat que dependrà de l'"autoritat discrecional" del funcionari de duanes.

Inicialment, el decret incloïa també els propietaris d'una "green card". Llavors es va dir que caldria una exempció del consolat nord-americà de torn per tornar.

El decret llei suspèn tant l'entrada de tots els refugiats durant 120 dies com la concessió durant 90 dies de visats a set països de majoria musulmana (Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran) fins que s'estableixin nous mecanismes de vigilància.

Segons càlculs del web d'investigació periodística ProPublica basats en dades estadístiques, uns 500.000 ciutadans d'aquests set països han rebut una targeta de residència permanent o "green card" durant l'última dècada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut