Nova York

Una jutge federal bloqueja l'ordre de restricció d'immigració de Trump

Milers de persones i membres d'associacions en defensa dels drets civils s'havien concentrat davant els aeroports nord-americans per donar suport als immigrants vetats

RedaccióActualitzat

La jutge federal de Brooklyn, Ann M. Donnelly, ha bloquejat l'ordre de Donald Trump que negava l'entrada al país als ciutadans de set països àrabs i musulmans. S'aturen així les deportacions urgents dels 170 musulmans retinguts als aeroports i que volien entrar al país. Després d'aquest primer dictamen, altres jutges federals de Virginia, Seattley i Boston han pres decisions similars.

El Departament de Seguretat Interior ja ha dit que "complirà la sentència judicial", però que l'ordre executiva de restrició d'entrada dels ciutadans d'aquests set països "continua activa".

La sentència, però, només impedirà la deportació, de moment, de les 170 persones que en les últimes hores havien estat retingudes als aeroports nord-americans en virtut del decret signat per Donald Trump. Ara, les aerolínies ja no deixen viatjar als ciutadans procedents dels 7 països musulmans vetats. Alguns fiscals estatals estan valorant si també presenten recursos contra la controvertida decisió de Trump, que està generant nombroses protestes.

La decisió judicial representa una petita victòria de les associons en defensa dels drets civils, que han recorregut l'ordre de Donald Trump que veta l'entrada als Estats Units de ciutadans de set països musulmans i limita l'acollida de refugiats. Dissabte, diverses entitats defensores dels drets civils i humans havien presentat una demanda a la justícia del país en contra del decret presidencial.

 

 

Les demandes van anar acompanyades d'un ampli moviment de protesta de manifestacions de centenars de persones davant dels aeroports nord-americans per reclamar que s'autoritzés l'accés a totes les persones que havien quedat bloquejades als aeroports sense poder entrar al país. 

De forma espontània, desenes d'advocats especialitzats en immigració i defensors dels drets civils es van personar a les terminals aeroportuàries i oferien defensa gratuïta i informació sobre els seus drets a totes les persones dels set països afectats per la prohibició d'entrada als EUA dictada per Trump. Per a tots ells, la decisió de la jutge ha estat un petit triomf, i denunciaven la il·legalitat i la injustícia que comporta el decret de prohibició d'entrada a immigrants:

 

"Això és completament antiamericà. És una ordre il·legal i posa les nostres comunitats molt més en risc, no les fa més segures. Aquestes són persones que fan el nostre país gran. Les dues persones per a les quals hem fet la petició han ajudat el nostre país a l'estranger. Són les coses que hem de valorar com a americans. Crec que el president està intentant dividir-nos. 

 

Les dades oficials xifren en uns dos centenars el nombre de persones que no han pogut entrar als Estats Units.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut