Barcelona

JxCat estudia com fer Puigdemont "president de veritat" i la CUP defensa investir-lo

ERC apunta que Puigdemont mai ha de deixat de ser el seu candidat, però matisa que cal parlar-ne

Actualitzat

Després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, Junts per Catalunya i la CUP defensen que sigui el candidat a la investidura a president de la Generalitat.

La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha dit a "Els matins" de TV3 que la detenció de Puigdemont obre nous escenaris. Artadi ha assegurat que Puigdemont continua sent el seu candidat i confirma que estan estudiant com investir-lo, no d'una manera simbòlica, sinó real.

"Se'ns anomena la llista del president i és evident que per nosaltres sempre serà el nostre candidat. El president va prendre una decisió l'1 de març provisional i, per tant, entremig, què hem estat fent? Hem estat tramitant una llei perquè pugui ser investit. Ara tenim elements nous.

Ara hem de veure si la decisió que ha pres l'ONU, si amb la mateixa doctrina Llarena, quan el president va anar a Dinamarca, el jutge Llarena què va dir? No, no el detindré perquè això és el que busca per poder ser investit. Sense comentaris, però aquesta és la que entenem que és la doctrina Llarena. Hem de veure amb aquests elements com fem president Puigdemont, no president simbòlic, president de veritat".

 

La CUP s'afegeix a defensar la candidatura de Puigdemont, segons ha reiterat la diputada cupaire Maria Sirvent.

"El que hem de fer és tornar en aquest punt, investir Carles Puigdemont, i a més, fer-ho per tirar endavant el mandat popular per fer república i això vol dir avançar també amb aliances d'esquerres per tirar endavant polítiques socials i valentes i fer valer aquesta sobirania i aquest poder popular.

Des d'Esquerra Republicana s'apunta que Puigdemont mai ha de deixat de ser el seu candidat, però matisa que cal parlar-ne. Així ho ha dit Gabriel Rufián, diputat d'Esquerra al Congrés.

"Estem oberts per part d'ERC a absolutament tot. Cal recordar que Carles Puigdemont mai, per nosaltres, ha deixat de ser el president legítim de Catalunya, així ho entenem. Cal saber el que ell vol fer i cal parlar. Ho hem dit des del minut u. No serem un obstacle per absolutament res".

Des dels comuns, el tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha assegurat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que creu que investir Puigdemont no evitaria la possibilitat que se l'extradeixi.

"Seria el president i, per tant, tindria una major protecció, però no crec que això eviti l'extradició. L'extradició anirà per uns altres llocs. El que haurà d'examinar el jutge alemany són els fets".

 

 

 

Ciutadans ha mostrat la seva preocupació per les imatges que aquest diumenge es van poder veure en les manifestacions arreu de Catalunya i defensa que hi pugui haver diàleg entre La Moncloa i Catalunya. El diputat de Ciutadans José Soler ha apuntat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que aquest diàleg no pot arribar mentre hi hagi discursos com el del president del Parlament.

"El que vam veure al Parlament va ser un míting d'ERC confonent la presidència de la mesa, la presidència del Parlament. Per nosaltres això és una irresponsabilitat. Es va aprofitar per carregar contra els poders judicials, contra la separació de poders".

El president del PP català, Xavier Garcia Albiol, assegura que Rajoy s'asseuria a negociar sempre que des de Catalunya no es posin condicions.

"El primer pas és assumir l'estat de dret. El que no es pot dir és que com que les decisions que està prenent l'estat de dret no ens agraden és un estat de dret feixista o totalitari".

Albiol també ha mostrat preocupació per les imatges que es van produir en les manifestacions que es van fer arreu de Catalunya i demana que es recuperin les normes de convivència.

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut