Concentració de jutges i fiscals a la Ciutat de la Justícia, en la jornada de vaga
Concentració de jutges i fiscals a la Ciutat de la Justícia, en la jornada de vaga

Jutges i fiscals reclamen la reforma de la Justícia amb un vaga a tot l'Estat

Demanen millores salarials, laborals i augment de plantilles per modernitzar el funcionament de l'administració de Justícia

Actualitzat

Nova jornada de vaga de jutges, fiscals i treballadors del món judicial. Demanen que millorin les condicions laborals, increment de salari i modernitzar el funcionament de l'administració de Justícia amb l'augment de les plantilles.

Més de 300 jutges i magistrats que tenen plaça a Catalunya han fet vaga aquest dilluns, gairebé el 43%.

A la una del migdia, jutges i fiscals han fet una concentració a les portes de la Ciutat de la Justícia.

 

La degana dels jutges de Barcelona, Mercè Caso, ha fet lectura d'un comunicat que s'ha llegit en totes les concentracions convocades a la mateixa hora a tot l'Estat. 

 

 

 

42% de seguiment de la vaga

Durant la jornada de vaga, hi ha menys activitat als jutjats on s'han suspès judicis i citacions, però es manté l'atenció als casos urgents i als jutjats de guàrdia.

 

 

Segons les últimes dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, el 42% dels jutges han seguit la vaga, la segona en sis mesos.

 

 

En una situació gens habitual, jutges i magistrats, fiscals, lletrats de l'administració de Justícia i treballadors i funcionaris dels jutjats protesten gairebé de forma simultània per fer sentir les seves reivindicacions ja històriques: millorar les condicions laborals i modernitzar el funcionament de l'administració de Justícia.

La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, ha explicat a "Els matins" de TV3 que els ciutadans tenen dret a "una justícia, ràpida, eficaç i moderna".

"No només és una reivindicació de drets estatutaris nostres, de millora en les nostres condicions personals de feina, que també, sinó que és una vaga que es fa per intentar millorar el servei públic de Justícia. El que no pot ser és que tinguem una litigiositat molt superior a molts altres països del nostre context europeu i que, en canvi, el nombre de jutges que és aquí, al peu del canó, sigui tan baix."

 

 

La degana ha assegurat que la vaga garantirà els serveis més urgents. Tots els que tinguin un caràcter cautelar, les causes amb presos, les peticions d'ordres de protecció o d'allunyament. Ha assegurat el funcionament de tots els jutjats de guàrdia. Els jutjats contenciosos atendran els casos que requereixin mesures cautelars, als jutjats socials es mantindran els judicis relatius als drets fonamentals, igual que els jutjats familiars i civils.

Caso ha lamentat que s'hagi hagut d'arribar fins a aquesta vaga després de dos anys de negociació "que no ha portat a cap concreció".  Ha afegit que sembla que als polítics no els importa el dret de la gent a "una justícia de qualitat".

"Aquesta no és una vaga contra un partit polític en concret. És una reivindicació perquè d'una vegada per sempre es faci aquest pacte d'Estat per la Justícia en què tots hi contribuïm i pacten una nova organització judicial. Els partits judicials es van començar a definir el 1823, fa dos segles, dos. Jo crec que és el moment d'organitzar de manera diferent el servei públic de la Justícia."

Les protestes tenen, entre altres objectius, aturar la reforma de la llei orgànica del poder judicial, que ara s'està tramitant al Senat. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, fa sis mesos es manifestava, com a fiscal, amb els seus companys per les mateixes reivindicacions, ara però diu que aquesta aturada malmet les negociacions que s'estan duent a terme.

 

 

Jutjats col·lapsats

Aquesta modernització de la Justícia demana una nova organització, més jutges i fiscals i més funcionaris que puguin fer funcionar l'engranatge. A més, es necessita un manteniment de dotacions i d'infraestructures. Segons la degana, no reclamen reforços puntuals com en el cas de les clàusules terra, que "desvesteixen un jutjat per reforçar-ne un altre", sinó que cal un major pressupost per poder créixer segons les necessitats.

"Cal una organització més horitzontal per acabar amb el coll d'ampolla de la instrucció per donar un millor servei. I potser recuperar el projecte de tribunals d'instància com a base d'aquest nou sistema per organitzar la feina. Per al dia a dia, el manteniment i les noves necessitats calen més dinars. No es pot mantenir el mateix pressupost."

La pròxima promoció de jutges i fiscals és de 300, però demanen que es mantinguin durant 4 anys promocions d'almenys 250 jutges.

Sobre la politització de la Justícia

Els jutges i fiscals també volen un canvi en l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial, CGPJ, per despolititzar l'òrgan de govern dels jutges. Reclamen que dels 20 vocals, 12 siguin escollits per sufragi directe.

Mercè Caso afegeix que aquesta demanda no és només dels jutges i fiscals d'Espanya, sinó que també la reclama el grup GRECO, l'òrgan europeu que ha dictat mesures contra la corrupció a la justícia a l'estat espanyol.

 

La jornada de vaga d'aquest dilluns fa seguiment de la que es va fer el 22 de maig i està convocada per les principals associacions de jutges i fiscals de l'Estat. Aquesta vaga és conseqüència de la sèrie de mobilitzacions, manifestacions, aturades i vagues a l'administració espanyola de Justícia que van començar dilluns.

També s'hi han afegit els 17 presidents dels tribunals superiors de justícia de tot Espanya.

 

ARXIVAT A:
JudicialCGPJ
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut