José de la Mata substituirà Pablo Ruz a l'Audiència Nacional

Entre 2009 i 2011, De la Mata va treballar amb el ministre Francisco Caamaño com a director general del Ministeri de Justícia

RedaccióActualitzat

El magistrat José de la Mata, director general del Ministeri de Justícia durant l'últim govern del PSOE, serà el nou titular del jutjat central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, que ha ocupat Pablo Ruz en els últims anys. De la Mata, un dels 18 magistrats que optaven a la plaça, l'ha obtinguda perquè és el que té més antiguitat en la carrera judicial.

Aquest jutjat de l'Audiència Nacional, on s'instrueixen els casos Gürtel i Bárcenas, dos dels casos de presumpta corrupció política que afecten l'entorn del PP, passarà de Ruz a De la Mata mentre el seu titular, Miguel Carmona Ruano, es trobi en situació de serveis especials com a jutge d'enllaç al Regne Unit, segons fonts del Poder Judicial. Ruz, que és titular del jutjat d'instrucció número 4 de Móstoles, estava al capdavant d'aquest jutjat d'instrucció des del 2010, però ho feia en comissió de servei.

Ruz està a punt d'acabar la instrucció del "cas Gürtel", de manera que no es descarta que continuï com a jutge de suport fins al mes de juny. El magistrat també porta la investigació a Jordi Pujol i Ferrusola, el "cas SGAE", el "cas Neymar" i altres relacionats amb la justícia universal.

27 anys de carrera

José de la Mata té una antiguitat de 27 a la carrera judicial, a més d'exercir durant molt temps en la jurisdicció penal. Entre 2009 i 2011 va treballar amb el ministre Francisco Caamaño com a director general del ministeri.

Des de l'administració, va treballar en la modernització tecnològica i també va ser el responsable de la implementació de l'oficina judicial, que va substituir al model tradicional dels antics jutjats, formats per un jutge, un secretari judicial i un nombre de funcionaris que treballaven de forma independent en el mateix jutjat.

Macroconcurs de trasllats

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha atorgat la plaça a De la Mata en resoldre un macroconcurs de trasllats per a un total de 364 magistrats. En aquest mateix concurs, la magistrada sevillana Mercedes Alaya, instructora del cas dels ERO d'Andalusia, ha obtingut una plaça a l'Audiència de Sevilla, tot i que continuarà en el seu jutjat fins a l'arribada d'un nou titular.

D'altra banda, els senadors socialistes Juan Alberto Belloch, que va ser ministre de Justícia i Interior, i Arcadio Díaz Tejera han aconseguit plaça de magistrat a les Audiències de Saragossa i Santa Cruz de Tenerife, respectivament, tot i que continuaran en situació de serveis especials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut