Barcelona

Irene Rigau assegura que mai separaran alumnes per qüestions de llengua

El Ministeri d'Educació diu que tenen 362 sol·licituds d'alumnes que volen rebre l'ensenyament en castellà i la conselleria replica que només 60 d'aquestes peticions compleixen els requisits

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que a Catalunya es garanteix la presència del castellà però que mai separaran estudiants per qüestió de llengua. "Si fem el que vol el ministeri arribarem a la separació d'alumnes o a la imposició del seu model", assegura la consellera. Recordem que ahir el Ministeri d'Educació va anunciar que vol ampliar el període de matriculació si no s'informa que es pot estudiar en castellà. Considera que el govern català no ha fet prou per garantir que les famílies puguin triar el castellà com a llengua vehicular.

"El matí de Catalunya Ràdio" ha fet un acarament entre el Ministeri d'Educació i la Conselleria d'Ensenyament. Les xifres de les sol·licituds per estudiar en castellà que té cada govern no coincideixen. El director general d'Avaluació i Cooperació Territorial, José Ignacio Sanchez, afirma que tenen sis vegades més peticions d'atenció individualitzada que les que té la conselleria. "Tenim exactament 362 sol·licituds, de les quals algunes corresponen a pares d'alumnes que estan en centres concertats, centres públics o sostinguts amb fons públics", apunta Sánchez. Segons la consellera, "nosaltres tenim informació que són 60 les peticions que podrien complir aquests requisits."

Tampoc no es posen d'acord pel que fa al nivell de castellà amb què els alumnes acaben l'ensenyament obligatori i les proves que ho certifiquen. El representant del Ministeri d'Educació ha explicat que no hi ha constància d'una avaluació rigorosa sobre el nivell del castellà dels alumnes catalans en relació als alumnes d'altres territoris: "Amb dues hores de castellà, com tenen ara mateix, que és d'estructures gramaticals conjuntes, és difícil que tinguin el mateix nivell de castellà que en un altre territori que tenen setze hores a la setmana en què la llengua vehicular és el castellà. És molt difícil". Irene Rigau ha replicat: "Tradicionalment, el ministeri havia fet proves de comparació entre comunitats i l'última que es va fer donava que el nivell estava per sobre de la mitjana". La consellera ha afegit: "A partir d'un moment, el ministeri va deixar de fer aquestes proves, però nosaltres sempre hem estat disposats a contrastar els nostres resultats, igual que fem en la selectivitat, etcètera."

Rigau diu que el procés de matriculació és irreversible

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Irene Rigau ha reiterat que la demanda de Wert d'ampliar el període de matriculació no farà que variï res del procés que ha establert el seu departament. Rigau ha explicat: "Al·legarem que no hem d'enviar una notificació a tots els pares recordant que tenen aquest dret". La consellera ha tornat a donar tranquil·litat a les famílies, a les quals ha dit que el procés de matriculació no s'aturarà. Acusa el govern espanyol d'haver fet amb el recurs a les preinscripcions una intromissió a la llibertat dels centres educatius. La consellera diu que si algú en vol treure rendibilitat política de la nova mesura Wert, aquesta no és Catalunya.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut