Barcelona

Iniciativa promet crear 300.000 llocs de feina sostenibles de cara a les eleccions

Prioritzar la lluita contra la crisi i apostar per l'economia verda són els dos grans eixos programàtics d'Iniciativa per les pròximes eleccions. La portaveu d'ICV ha explicat el programa electoral de la formació, que es compromet a crear 300.000 llocs de treball en el sector de l'economia sostenible per superar la crisi econòmica. Pel que fa a l'autogovern, els ecosocialistes aposten per una reforma de la Constitució abans que per un referèndum. Iniciativa també es proposa eliminar els concerts educatius que no compleixin la seva funció.

Actualitzat
ICV ha fet públiques les primeres propostes del programa electoral de la seva coalició amb Esquerra Unida i Alternativa. El responsable de l'elaboració del text, Josep Vendrell, ha destacat que, pel seu partit, el debat en aquestes eleccions no estarà entre "independència o dependència, ni entre desendollar o no" Catalunya d'Espanya, sinó que el principal repte serà definir quines polítiques s'apliquen després dels comicis per sortir de la crisi. En aquest sentit, la formació aposta per l'economia verda i proposa crear 300.000 llocs de feina en aquest sector.

El programa també preveu transformar l'Institut Català de Finances en una "banca pública" que actuï sense intermediaris financers i que doni prioritat a les pimes, l'economia social i els microcrèdits. ICV també aposta per augmentar els impostos als hidrocarburs per impulsar un canvi de model energètic.

En l'àmbit de l'autogovern, els ecosocialistes només són partidaris de convocar un referèndum sobre la vinculació de Catalunya amb Espanya com a última opció en cas que no s'aconsegueixi impulsar una reforma constitucional que impliqui la federalizació de l'Estat.

El medi ambient és un altre dels eixos del programa, que aposta pel tancament de les centrals nuclears i pel rebuig a la instal·lació d'un cementiri de residus a Catalunya, i proposa l'impuls de mesures contra el canvi climàtic per reduir un 30% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2020.

Pel que fa a la despesa social, ICV vol crear el programa "Pobresa Zero" per impulsar una renda que garanteixi "uns ingressos mínims a totes les persones".

Educació pública i velocitat variable

En matèria educativa, el programa es compromet "a eliminar els concerts -de les escoles- que no impliquin compromís amb el servei públic", una proposta que ja van intentar incloure en la llei d'educació i que va suposar desavinences entre els socis del tripartit.

Iniciativa també es marca el repte d'assolir una mobilitat sostenible i segura i planteja "estendre el sistema de velocitat variable als accessos de Barcelona que ja s'han planificat".

Els ecosocialistes també volen promoure després dels comicis un pacte contra la corrupció amb mesures específiques com un major control de la despesa electoral o la creació d'un registre de tots els "lobbies" que operen a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut