Madrid

Indústria prorroga el pla d'ajudes per fomentar la compra d'un cotxe nou

El ministre d'Indústria ha anunciat que les ajudes per a la compra d'automòbils, el conegut com a Pla 2000E, s'estendrà més enllà del que estava previst. Els 2.000 euros concedits pel govern espanyol, les comunitats autònomes i els fabricants es prorroguen aquest any en les mateixes condicions i el 2010 amb condicions encara per determinar. Amb aquest anunci, el govern espanyol torna a centrar-se en el sector de l'automòbil per tal de superar la crisi econòmica i els seus efectes.

Actualitzat
El Pla 2000E "ha estat un èxit rotund" i, per això, el Ministeri d'Indústria ha decidit prorrogar-lo amb les mateixes condicions que fins ara, és a dir, per a cotxes nous de menys de 30.000 euros, amb emissions de CO2 inferiors a 149 grams per quilòmetre, i deixant a canvi un cotxe de més de 10 anys per desballestar. A més, la pròrroga també s'aplicarà retroactivament, per aquells que hagin adquirit un vehicle en les últimes setmanes, un cop exhaurida la primera partida de subvencions.

El pla ha fet la volta com un mitjó a la tendència de caiguda lliure de la venda de cotxes: de descensos de matriculacions superiors al 40%, s'ha passat a un augment superior al 20% en pocs mesos. Els fabricants diuen que encara és aviat per saber quants cotxes més es vendran gràcies a l'allargament dels ajuts, però sí que diuen que fins ara el Pla 2000E ha suposat la venda de 100.000 cotxes més dels previstos.

Segons el ministre, els pressupostos generals de l'Estat estan preparats per aquests tipus d'incentius al sector de l'automòbil, concretament hi ha una garantia d'uns 1.000 milions d'euros. Tot i això només ha pogut confirmar la quantitat de recursos que es destinaran fins acabar l'any -40 milions d'euros-, perquè de cara al 2010 encara s'ha de discutir amb la resta de formacions polítiques per tal que s'inclogui als pressupostos generals de l'Estat.

Sebastián ha dit que aquesta estratègia ha aconseguit dinamitzar les vendes de cotxes a Espanya, millorar la seguretat viària i disminuir les emissions de diòxid de carboni. Així, el ministre ha demanat a les comunitats autònomes que se sumin a la pròrroga d'aquest pla, i ha demanat especialment a Madrid i a La Rioja que se sumin al 2000E. A Catalunya, en principi, l'ajuda de 500 euros que hi posa la Generalitat també estaria garantida, però, si s'esgotés, la voluntat de l'executiu també és prorrogar-la.

Fabricants i concessionaris del sector de l'automòbil es feliciten per l'anunci del Ministeri d'Indústria d'allargar les ajudes a la compra de cotxes i asseguren que la pròrroga de la mesura permetrà mantenir els llocs de treball.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut