François Hollande durant l'entrevista d'aquest dijous.
Hollande, amb un objectiu clar: reduir l'atur. (Foto: Reuters)
París

Hollande renunciarà a presentar-se a les eleccions del 2017 si l'atur no baixa

En una entrevista televisiva, el president francès admet errors com ara vaticinar una recuperació de l'ocupació per al 2013 que no es va produir

RedaccióActualitzat

François Hollande diu que no té intenció de presentar-se a la reelecció si abans no aconsegueix reduir l'atur. El president de França ha comparegut aquesta nit per ràdio i televisió per sotmetre's a preguntes dels ciutadans. I ho ha fet en un moment complicat de la seva presidència, perquè, a l'equador del seu mandat, no deixa d'acumular sondejos negatius: l'última xifra sobre la seva popularitat és d'un 12%.

Tot i que diu que confiar en una França més forta a les acaballes del seu mandat, el 2017, reconeix errors, com quan va predir que a finals del 2013 l'atur baixaria: "La voluntat era fer baixar l'atur i em vaig dir a mi mateix que, si no ho aconsegueixo al final del mandat, no compareixeré davant els francesos i els diré: 'No ho he fet en cinc anys però us prometo que ho aconseguiré els pròxims cinc'. Això no funciona així. Els francesos serien implacables i tindrien raó."

En tot cas, el president francès ha remarcat que d'aquí tres anys espera deixar un país més fort. Durant l'entrevista, François Hollande ha admès que, de cara als comicis, no es pot descartar que el Front Nacional (FN) de Marine Le Pen arribi al poder i ha atribuït l'ascens del partit ultradretà que molts francesos ja no creuen en la capacitat de la política per canviar les coses. El seu missatge a aquestes persones és intentar que no votin les propostes de Le Pen dient que van a contracorrent dels temps: "Sortir de l'euro, sortir del món, no és entrar en el segle XXI."

Davant d'aquesta voluntat d'aïllar-se de l'FN, Hollande subratlla que "França és un país excepcional" i que "pot ser la primera en el món", que és, apunta, el seu objectiu més ambiciós per a l'horitzó de deu anys. Potser per engrescar els desencisats, Hollande s'ha declarat favorable a la candidatura olímpica de París per al 2024 i a la de França per a l'Exposició Universal del 2025.

 

 

 

 

Anar al contingut