Així queda el mapa autonòmic d'Espanya després de les eleccions d'aquest diumenge.
Així queda el mapa autonòmic d'Espanya després de les eleccions d'aquest diumenge.
Madrid

Gir a l'esquerra a l'Estat, on el PP perd totes les majories absolutes autonòmiques

Un pacte de les esquerres podria impedir que els populars continuessin governant a les Balears, el País Valencià i Madrid

RedaccióActualitzat

El PP és el partit més votat en gran part de les comunitats autònomes on aquest diumenge escollien els seus parlaments. Tot i així, perd la majoria absoluta en totes les comunitats, excepte a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La desfeta no s'atura aquí, també perd l'opció a governar en les ciutats espanyoles més importants, possibilitat que ara tenen les formacions d'esquerra. El PSOE només ha guanyat a Extremadura i Astúries.

Bauzá reconeix els mals resultats a les Illes

A les Balears. El PP, representat pel president, José Ramón Bauzá, ha obtingut el pitjor resultat de la seva història. El que no va aconseguir la corrupció ho han aconseguit els atacs dels últims quatre anys a la llengua i a l'educació. Les forces de l'esquerra sumen ara majoria, amb escreix, en les tres ciutats més importants i podran governar. El PP perd la majoria absoluta i passa de 35 a 20 diputats. Els socialistes són segons, tot i que passen de 18 a 13 escons, mentre que Podem irromp amb 10 escons. MÉS manté la quarta posició amb 6 diputats, 2 més que fins ara.

El president balear, José Ramón Bauzá, ha reconegut que el PP ha tingut un mal resultat a les Illes però també a tot l'Estat i assumeix la responsabilitat que els ciutadans els hagin retirat la confiança. El coordinador de la campanya electoral del PSIB, Cosme Bonet, ha augurat que en més de 30 municipis de Mallorca i prop de 40 a tot Balears es podran produir pactes d'esquerres en què la seva formació serà clau per governar.

El PP perd la majoria absoluta a València i al País Valencià

El Partit Popular perd la majoria absoluta d'un dels seus feus tradicionals. Perd 24 escons al Parlament valencià respecte a les últimes eleccions. I és que Alberto Fabra obté un 26,22% dels vots i, per tant, 31 escons dels 99 que hi ha, lluny de la majoria absoluta de què disposava fins ara. El PSOE també perd escons, 6, i obté un 20,33%, 23 escons. Compromís, en canvi, ha aconseguit un 18,15% dels vots i 19 escons, 13 més que en els últims comicis. Ciutadans i Podem, per la seva banda, irrompen a l'arc parlamentari valencià. C's ho fa amb un 12,31% i 14 escons i Podem, un 11,25% i 13 escons. Per contra, EUPV  es queda fora del Parlament.

A València ciutat, amb el 98,77% escrutat, el PP obtindria el 25,71% i 10 regidors, Compromís passa a segona força, amb un 23,29% i 9 regidors; C'S, guanya el 15,39% dels vots i 6 regidors; el PSPV-PSOE, un 14,05% i 5 regidors, i València en Comú, un 9,81% i 3 regidors. Així doncs, Rita Barberá, esquitxada per diversos casos de corrupció, ha perdut la majoria absoluta i un pacte entre altres partits la podria desbancar del govern municipal.

Aguirre guanya per un sol regidor a l'Ajuntament de Madrid

El PP, amb Esperanza Aguirre com a cap de llista, és la força més votada i obté 21 regidors, una baixada considerable respecte als 31 que la formació tenia. Ahora Madrid, amb la seva candidata Manuela Carmena, és la segona força amb 20 regidors. El PSOE suma 9 representants i en perd 5 respecte al 2011, i Ciutadans entraria al ple municipal amb 7 regidors. Esquerra Unida perd els seus 6 representats i es queda sense presència al ple i UPyD no revalida els seus 5 regidors i també es queda sense cap regidor. Aguirre ha remarcat que són la força més votada, que han guanyat les eleccions, i que d'acord amb la llei "tindríem l'alcaldia". Tot i això, ha reconegut que dependrà dels pactes que es puguin establir.

A l'Assemblea de Madrid, el PP suma 48 diputats, molt lluny dels 72 que tenia fins ara. El PSOE n'obté 37 i millora els resultats dels últims comicis, quan va tenir-ne 36. Podem s'estrena a la cambra amb 27 parlamentaris i Ciutadans ho fa amb 17.

Derrota de Monago a Extremadura

L'extremeny José Antonio Monago és l'únic president autonòmic del PP que ha estat derrotat en aquestes eleccions. L'escàndol dels viatges particulars a les Canàries a càrrec del Senat i el pacte amb Esquerra Unida sembla que li hagin passat factura. El PSOE, encapçalat per Guillermo Fernández Vara, ha guanyat, però sense majoria absoluta i haurà de buscar el suport de Podem, que s'ha convertit en tercera força amb 8 diputats.

Els pactes també decidiran qui és el pròxim president o presidenta d'Aragó. El PP és la força més votada, però Luisa Fernanda Rudi ha perdut la majoria absoluta i hauria de buscar el suport del PAR per seguir governant. El PSOE, per la seva banda, podria tornar a l'executiu sempre que pactés amb Podem i la Chunta Aragonesista.

A Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal també podria perdre la presidència. Ha aconseguit 16 dels 33 escons en joc. El PSOE d'Emiliano García-Page ha obtingut 14 diputats, i ara Podem, que ha entrat a la cambra regional amb 3 parlamentaris, podria tenir la clau de la governabilitat. El quart partit per suports seria C's, que té un diputat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut