Madrid

Garzón acusa Correa de subornar autoritats i funcionaris de Madrid i València a canvi de contractes

El jutge Baltasar Garzón acusa l'empresari Francisco Correa i els seus dos col·laboradors de la presumpta trama de corrupció del PP de "subornar funcionaris i autoritats públiques" de Madrid i el País Valencià a canvi de contractes. El jutge de l'Audiència Nacional sosté a la interlocutòria per la qual va decretar presó per als acusats que dirigien un "conglomerat d'empreses" que es nodria de fons d'entitats públiques per "obtenir un benefici propi". Per això utilitzaven "com a norma comuna i freqüent les donacions i suborns a funcionaris i autoritats públiques la identitat dels quals s'està investigant". El mateix jutge ha deixat en llibertat aquest dijous Álvaro Pérez, conegut com "El Bigotis".

Actualitzat
Amb l'objectiu de "moure voluntats de persones que tenien responsabilitats a les àrees que coincidien amb els seus interessos econòmics", Garzón assenyala que els membres de la trama els entregaven "regals, presents i quantitats de diners". Així, aconseguien "obtenir contractes, esdeveniments i activitats en detriment d'altres persones o empreses que no utilitzaven les mateixes pràctiques", diu el jutge. Garzón apunta que l'entramat estava operatiu com a mínim des de feia 10 anys.

En una interlocutòria feta pública aquest dijous, el magistrat afegeix que, segons un informe policial, Correa "estudiava sortir d'Espanya el passat dia 7" amb l'ajuda de Crespo i després de participar en un acte a Barcelona. Correa estava fent gestions "per obtenir la residència en un país de Centreamèrica". De fet, aquest intent de sortida del país va ser el detonant de l'operació, que porta per nom "Gürtel".

Paradisos fiscals


El jutge considera que hi ha indicis que apunten a una possible evasió fiscal. Garzón creu que Correa movia diners a l'estranger i apunta que també s'hauria creat un conglomerat de societats que col·locaven fons a paradisos fiscals. "Per disfressar tant les comptabilitats com l'operativa del grup i els diners entregats", assegura la interlocutòria, els membres de la trama "no van dubtar d'alterar i falsificar documents, essencialment factures comercials".

Segons el text del jutge, l'entramat estava format per 23 societats, repartides en diferents estructures. Així, per sobre de les empreses espanyoles n'hi havia de constituïdes a Anglaterra i Holanda, que es nodrien de fons de societats matrius ubicades a les Antilles Holandeses, les Illes del Canal i altres territoris que són paradisos fiscals o no cooperants. Tot plegat quedava disfressat legalment com a ampliacions de capital.

Diversos rols

El grup estava liderat per Correa i en formaven part, "en immediata relació de jerarquia", el seu cosí Antoine Sánchez i l'exsecretari d'Organització del PP gallec Pablo Crespo.

El jutge considera Antoine Sánchez com una "peça clau en l'estratègia de desvinculació de Correa de les societats gestionades" perquè el feia "membre dels òrgans d'administració" i titular d'accions i part del capital.

De Pablo Crespo assegura que era l'home que situava al capdavant de les empreses establertes a Espanya i que gestionava el patrimoni personal del presumpte cap de la trama. L'encarregat de donar totes les instruccions, però, era el mateix Correa.

El bitogis, en llibertat

L'últim dels imputats a la trama, Álvaro Pérez Alonso, responsable de l'empresa Orange Market i conegut com "El Bigotis", ha quedat en llibertat aquest dijous al vespre. Pérez Alonso, detingut dilluns a València, haurà de comparèixer cada setmana al jutjat i té prohibit sortir de l'Estat.

Pérez Alonso ha declarat durant una hora davant del jutge, que ha atès la petició de les fiscals anticorrupció de deixar-lo en llibertat.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut