El ministre Gallardón al Congrés en una imatge d'arxiu.
El ministre Gallardón al Congrés en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Gallardón estudia que la policia pugui instal·lar troians i punxar ordinadors i tauletes en casos de crim organitzat i ciberdelictes

El Ministeri de Justícia estudia que la policia pugui instal·lar troians, sense que ho sàpiguen els titulars, per punxar ordinadors i tauletes en casos de crim organitzat i ciberdelictes. De moment, ho recull l'informe contra els delictes a internet que ha encarregat a un grup d'experts i ho fa constar a l'esborrany de la reforma del Codi Penal que prepara el departament d'Alberto Ruiz-Gallardón.

RedaccióActualitzat
El Ministeri de Justícia estudia que la policia pugui instal·lar troians, sense que ho sàpiguen els titulars, per punxar ordinadors i tauletes per casos de crim organitzat i ciberdelictes. De moment, ho recull l'informe contra els delictes a internet que ha encarregat a un grup d'experts i ho fa constar a l'esborrany de la reforma del Codi Penal que prepara el departament d'Alberto Ruiz-Gallardón.

De tota manera, ja ha avançat que l'esborrany de l'avantprojecte del Codi Processal Penal encara no és definitiu, però fent-ho públic espera generar debat públic abans d'aprovar-lo a finals d'any. Es tracta de "propostes sotmeses a debat públic. A l'octubre farem un avantprojecte i fins aleshores tot el que hi ha és un debat públic", ha manifestat el titular de Justícia.

El ministre ha fet aquestes declaracions al Tribunal Suprem, on ha anat per assistir a la presa de possessió del nou tinent fiscal del tribunal, Antonio Narváez Rodríguez. En el mateix acte, la portaveu del CGPJ, Gabriela Bravo, ha dit que les propostes s'inclouen en un text "obertament" sotmès a debat públic pel govern i creu que comptarà amb les màximes garanties. Tot i això, ha admès que l'"inquieta" qualsevol invasió a la intimitat.

Precisament, aquest esborrany ja ha generat un primer debat entre els experts en ciberseguretat, reunits per la Universitat Oberta de Catalunya al Primer Congrés de Seguretat a la Xarxa. Pels experts, cal preservar els drets i les llibertats dels ciutadans i, si s'apliqués la mesura, sempre s'hauria de fer sota control judicial. Tot i això, creuen que serviria per combatre la delinqüència.

Alemanya, per exemple, permet punxar ordinadors, però només en casos de terrorisme.
Anar al contingut