París

França nega haver condicionat la presència de Sarkozy a la inauguració dels Jocs

La secretària d'Estat francesa de Drets Humans, Rama Yade, ha desmentit haver parlat de condicions per a la presència del president gal, Nicolas Sarkozy, a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de la Xina. Assegura que la decisió encara no està presa i que dependrà de l'evolució dels esdeveniments i tenint en compte que serà el president de torn de la Unió Europea. Yade ha fet aquestes apreciacions després que sortís publicada una entrevista seva al "Le Monde" on suposadament establia tres condicions a Pequín: que s'acabi la violència al Tibet i s'alliberin els presos polítics, s'investiguin els disturbis i es dialogui amb el dalai-lama. El rotatiu assegura haver reproduït fidelment les paraules de Yade.

Actualitzat
França continua mantenint el discurs occidental més contundent contra els disturbis al Tibet i la repressió xinesa. En una entrevista al diari "Le Monde", l'administració de Sarkozy torna a apuntar un possible boicot als Jocs Olímpics de Pequín.

També es diu, en boca de l'entrevistada, la secretària d'Estat francesa de Drets Humans, Rama Yade, que el president francès posarà tres condicions per assistir a la cerimònia inaugural: la fi de la violència contra la població tibetana i l'alliberament de tots els presoners polítics, transparència en els esdeveniments del Tibet, i l'obertura de diàleg entre la Xina i el dalai-lama. Hores després de l'aparició del diari vespertí, la mateixa Yade ha desmentit haver parlat de condicions i ha afegit que des de l'inici de la crisi del tibet sempre ha intentat "expressar la posició de França en termes precisos".

Yade avisa la Xina que, si no deixen d'amenaçar els drets humans, els seus Jocs estaran simbolitzats pels fets del Tibet. La secretària d'Estat també ha carregat contra l'administració comunista per la repressió sobre el crític Hu Jia, que ha estat empresonat per criticar el partit. França en demana l'alliberament.

Dependrà dels fets i dels socis

La contundència de les declaracions recollides al rotatiu contrastava, però, amb els fets. I és que la mateixa Yade reconeixia que Sarkozy decidirà assistir als Jocs en funció de l'evolució dels esdeveniments i després de consultar-ho amb els seus socis europeus, ja que, quan se celebrin les olimpíades de Pequín, Sarkozy serà el president de torn de la Unió Europea.

Durant una visita oficial a Londres el mes passat, Sarkozy va comentar la possibilitat de boicotejar la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Pequín, que se celebren a principis d'agost. Els països de la Unió Europea estan dividits sobre aquesta possibilitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut