París

Fins a 4.000 policies patrullen els barris més conflictius de França pel risc d'aldarulls

Quatre mil policies estan desplegats tota la nit als barris considerats més conflictius de França, davant el risc que s'estenguin els aldarulls dels últims dies. De fet, les últimes hores un grup de joves ha cremat dos autobusos al nord de París. Tot plegat coincideix amb el primer aniversari de l'onada d'incidents que l'any passat es van escampar pels suburbis d'arreu del país. Centenars de joves han recordat la mort a Clichy-sous-Bois de dos adolescents quan els perseguia la policia, fet que va originar una onada d'aldarulls sense precedents arreu del país.

Actualitzat

França commemora l'aniversari de la mort de dos joves als afores de París que va desembocar en tres setmanes de disturbis amb un balanç de més de deu mil vehicles cremats. L'alcalde de Clichy, Claude Delain, ha fet una crida a la calma per evitar més incidents. Un miler de persones han participat en l'acte enmig d'un fort desplegament policial.

Coincidint amb l'efemèride, el ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy, ha anunciat que hi haurà policia als autobusos que circulin pels barris de la perifèria on hi va haver l'onada de violència. Sarkozy ha pres aquesta decisió per tal de garantir "la seguretat dels que agafen els mitjans de transport públics", després que fa dues nits es van reviure els disturbis de fa un any amb tres autobusos cremats.

Per commemorar l'aniversari de la mort a la localitat de Clichy-sous-Bois dels dos joves, que van morir electrocutats en amagar-se de la policia en un transformador, s'ha fet una marxa silenciosa al mateix municipi per retre'ls un homenatge. Les entitats cíviques que convocaven l'acte han avisat que, des dels disturbis de fa un any, la violència urbana ha continuat i el risc de revifada és molt gran. Les entitats també han denunciat que no s'ha fet res per evitar el malestar social, que arrela, especialment, als suburbis poblats per immigrants.
Per la seva banda, Sarkozy ha anunciat que es reunirà amb diferents comandaments policials a la prefectura de París per "acabar de decidir les mesures que adoptarem".

L'oposició socialista, en plena campanya per decidir el seu candidat a l'Elisi, ja ha criticat l'actitud del govern conservador. L'aspirant Dominique Strauss-Kahn va demanar aquest dijous que el govern retiri "els autocars de policia" dels barris conflictius per evitar un "drama". L'altre candidat, Laurent Fabius, va qualificar de "fracàs" de Sarkozy el quees viu a la perifèria de París i, segons ell, la solució passa per un "pacte de solidaritat urbana amb objectius quantificats", el rellançament de l'habitatge, el restabliment de la policia de proximitat i la lluita contra les discriminacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut