Madrid

Espanya demanda Odyssey per recuperar la propietat d'un tresor submarí valorat en 500 milions de dòlars

El govern espanyol ha decidit finalment actuar legalment contra l'empresa d'exploració marina Odyssey, per defensar la propietat d'un tresor recuperat valorat en 500 milions de dòlars. Amb una demanda presentada en un jutjat de Tampa, als EUA, el govern espanyol vol preservar els seus drets de propietat sobre el vaixell enfonsat, ja que sospita que es tracta del mercant "HMS Sussex", naufragat en aigües de Gibraltar el 1694. L'anunci de la troballa es va fer el 21 d'aquest mes i Odyssey la va descriure com el tresor submarí més important que s'ha trobat mai. Segons l'empresa caçatresors, que fins ara s'ha negat a dir de quin vaixell es tracta, s'han recuperat 500.000 monedes de plata i or.

Actualitzat

El govern espanyol ha emprès accions legals contra l'empresa nord-americana Odyssey. Se l'acusa de no respondre al requeriment fet per l'executiu perquè aclareixi on és i quina nacionalitat té el vaixell enfonsat a prop de Gibraltar, del qual van extreure unes 17 tones de monedes de plata i or valorades en 500 milions de dòlars. Així ho ha confirmat un representant legal de Madrid als Estats Units. Es tracta de James Good, advocat de la firma Covington and Burling, que assessora el govern espanyol, i que confirmava que Madrid ha mogut peça en un tribunal de Tampa, sota la premissa que Odyssey no té autorització per retirar material espanyol de la zona pròxima a Gibraltar on es va localitzar el vaixell. L'advocat ha recordat que Odyssey ja es va veure involucrada en la mateixa acusació en una altra ocasió, i que el procediment legal va trigar uns dos anys a resoldre's.

Sigui com sigui, amb aquesta mesura el govern espanyol vol preservar els seus drets de propietat "sobre el vaixell enfonsat mentre estava al servei del Regne d'Espanya, la càrrega i altres propietats del vaixell". A més, l'executiu de Rodríguez Zapatero estableix que es reserva la "sobirania i els drets sobre el vaixell, la càrrega, els artefactes i qualsevol contingut" que s'hagi pogut trobar en el vaixell.

Per la seva part, la firma nord-americana manté el silenci, la qual cosa fa pensar al govern espanyol que podria tractar-se d'un espoli. A més, l'empresa caçatresors, que el passat 21 de maig va assegurar que havien actuat segons la llei de recuperació de jaciments marins, s'ha negat a revelar la nacionalitat i la localització del vaixell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut