Recep Tayyip Erdogan aquest diumenge
Recep Tayyip Erdogan aquest diumenge
Istanbul

Erdogan diu que la cancel·lació de mítings a Alemanya és un "acte nazi"

RedaccióActualitzat

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat aquest diumenge de "pràctiques nazis" les cancel·lacions de les intervencions de ministres turcs en ciutats alemanyes per fer campanya a favor de la reforma constitucional destinada a donar al cap de l'Estat tot el poder executiu.

"Les vostres pràctiques no es diferencien de les antigues pràctiques nazis", ha assenyalat el polític islamista durant un discurs a Istanbul, durant el qual ha dit que Alemanya no té res a veure amb la democràcia.

"Alemanya ha sortit del camí de la democràcia. Les seves pràctiques actuals no tenen res a veure amb la democràcia i són fins i tot comparables amb les del règim nazi", ha assenyalat el president durant una intervenció en un acte d'una associació de dones.

"No volem veure un ressorgiment del nazisme".

Tant Erdogan com el govern de Turquia porten diversos dies atacant durament Alemanya per la cancel·lació de diversos actes electorals en ciutats alemanyes, en els quals ministres turcs anaven a fer campanya a favor de la reforma, sobre la qual se celebrarà un referèndum el 16 d'abril.

Al voltant d'1,4 milions de ciutadans alemanys d'origen turc tenen dret a participar en el referèndum.

"No deixen parlar als nostres amics a Alemanya. Amb això creuen que el "no" guanyarà a Alemanya".

Aquest nou atac arriba un dia després que el primer ministre turc, Binali Yildirim, assegurés que havia mantingut una "conversa bona i productiva" amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per reduir la tensió.

Els ministres d'Exteriors dels dos països tenen previst reunir-se dimecres que ve a Alemanya per tractar aquest tema.

El ministre alemany, Sigmar Gabriel, ha tractat de calmar els ànims amb un article publicat aquest diumenge al dominical "Bild am Sonntag" en què demana mantenir obert el diàleg amb Turquia.

L'Ajuntament de la ciutat alemanya de Gaggenau va cancel·lar dijous a última hora un míting en el qual havia de participar el ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, argumentant que la inesperada intervenció de l'alt càrrec podia provocar una afluència de públic massa nombrosa que no cabria al local.

♦Tensió diplomàtica entre el govern d'Erdogan i Angela Merkel

De totes maneres, el ministre turc d'Economia, Nihat Zeybekcy, té previst intervenir aquest diumenge en un esdeveniment a Leverkusen, a l'oest d'Alemanya.

Turquia ha acusat en els últims dies Alemanya de protegir terroristes, de comportaments feixistes i, ara, de pràctiques nazis.

Els governs d'Àustria i Holanda, també amb molts ciutadans d'origen turc, s'han manifestat contraris al fet que se celebrin als seus territoris mítings polítics estrangers.

Anar al contingut