Barcelona

ERC reuneix avui el grup parlamentari i els exconsellers per fixar l'estratègia al Parlament

ERC celebrarà avui una reunió del seu grup parlamentari amb participació dels sis exconsellers del govern de la Generalitat en què es repassaran les iniciatives de l'executiu català que es troben en tràmit a la cambra i es fixarà l'estratègia a seguir per part dels republicans, segons ha anunciat el líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Actualitzat
La prova de foc de l'actitud d'ERC serà dijous que ve quan el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, afrontarà el seu primer ple amb el govern en minoria després del cessament dels consellers d'ERC i en què està previst l'aprovació de dues lleis i el debat de totalitat de quatre més. Les fins ara conselleries d'ERC són les responsables de tres d'aquestes iniciatives legislatives.

Així, està prevista l'aprovació de la llei de l'Agència Catalana de Serveis a la Joventut, impulsada pel conseller primer, Josep Bargalló, i que veurà la llum sense problemes. Per la seva banda, l'aprovació de llei de professions titulades i col·legis professionals, impulsada per la Conselleria de Justícia, dependrà dels vots d'ERC, ja que CiU i PP havien presentat esmenes a la totalitat.

ERC ha anunciat que votarà a favor dels projectes impulsats pels departaments que ocupava fins ara, així com la resta de les iniciatives del govern que no es modifiquin en el seu tràmit parlamentari i respectin el contingut del Pacte del Tinell.

Les antigues conselleries republicanes també són les responsables de dos projectes de llei més que se sotmetran dijous a debat de totalitat, són el projecte de llei de foment de la ciència i la innovació i l'ordenació de la investigació, que va impulsar Carles Solà des d'Universitats abans del seu relleu per Manel Balcells, i la llei de modificació de la llei municipal i de règim local, de la Conselleria de Governació.

Els altres projectes de llei del govern que han de superar el debat de totalitat són el de reforma de l'Institut Català de la Salut (ICS) i la llei del memorial democràtic. En el ple, els nous consellers que nomeni Pasqual Maragall en els pròxims dies o els responsables de noves àrees hauran d'afrontar igualment tres interpel·lacions de l'oposició sobre matèries fins ara responsabilitat d'ERC.

Una de les interpel·lacions és especialment delicada, ja que CiU tenia previst reclamar responsabilitats polítiques a l'exconsellera de Benestar i Família, Anna Simó, pel cas de l'Alba, la nena maltractada de Montcada.

El tripartit té tretze projectes de llei més en tramitació en el Parlament, quatre dels quals iniciativa d'antigues conselleries ocupades per ERC. El projecte d'ERC que tindria més problemes per tirar endavant és el de l'Oficina Antifrau, que ha enfrontat durant mesos republicans i socialistes i que està pendent del dictamen del Consell Consultiu sol·licitat per CiU, PSC, PP i ICV.

Per la seva banda, ERC podria posar en problemes els seus antics socis de govern pel projecte de llei de pensions a alts càrrecs de la Generalitat d'adscripció parlamentària, impulsat per la Conselleria d'Economia i que ja va haver de ser esmenat pel tripartit mateix davant les crítiques rebudes.

Finalment, el projecte de modificació de la llei de caixes, encara pendent d'admissió a tràmit en el Parlament, podria tornar a posar en dificultats el govern en minoria.
Anar al contingut