Salut diu que "toca fer un pas enrere" i Interior demana un esforç de 2 mesos
Alba Vergés i Miquel Sàmper, consellers de Salut i Interior, en imatges d'arxiu (ACN)

Salut diu que "toca fer un pas enrere" i Interior demana un esforç de 2 mesos

L'excepció que permetia la mobilitat de les bombolles de convivència deixarà de ser vigent a partir de divendres, quan tornarà el confinament comarcal

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat justifica el retorn al confinament comarcal a partir de divendres també per a la bombolla de convivència a causa del ritme d'ingresos a les UCI.

​La mesura entra en vigor a partir de les 00.00 d'aquest divendres 9 d'abril i estarà vigent cada dia, de dilluns a diumenge. En principi, fins al 19 d'abril. Salut ha indicat que revisarà les dades contínuament per prendre mesures el més "acurades" possible.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha argumentat que el creixement de l'ocupació dels llits de crítics és "molt preocupant". "És un creixement que no hem vist ni a la tercera onada ni a la segona", ha dit

Per això, ha remarcat, s'han vist "obligats" a fer aquest pas enrere:

"És la resposta immediata que ens veiem obligats a fer, però continuem revisant les dades dia a dia perquè hem de veure com és la tendència del nombre de casos. Procurem que les mesures siguin el més justes i acurades possible, les imprescindibles perquè siguin útils per controlar la pandèmia."

 

Salut diu que 'toca fer un pas enrere' i Interior demana un esforç de 2 mesos
Vergés i Argimon atenent els mitjans a Barcelona el 4 d'abril (ACN/Albert Cadanet)

En una compareixença després de la reunió del Procicat, Vergés ha destacat que la lluita és contra la Covid, però també contra la fatiga pandèmica que, després de més d'un any, es fa notar.

Preguntada sobre què ha fallat perquè s'hagi de tornar a aquesta limitació, Vergés no ha volgut a entrar en el tema i ha insistit que el missatge principal és que cal reduir les interaccions socials i mantenir les mesures de prevenció. 

 


Argimon: "Si fos per la taxa d'infecció, no prendríem cap mesura"

Josep Maria Argimon ha afegit que ara "toca fer un pas enrere" perquè l'increment a les UCI és "molt ràpid i preocupant", sobretot des dels últims 3 o 4 dies. "Aquest migdia hi havia 22 malalts més a les UCI, hem de reaccionar el més ràpid possible", ha apuntat.

Argimon ha dit que no sap encara si és una quarta onada o no, "però sí que estem en fase d'ascens, i això és el més rellevant".

També han observat "una discordança" entre els ingresos a les UCI i el creixement de casos, "que no és, de moment, un creixement explosiu".

"No obrim i tanquem pensant a donar aire per Nadal o per Setmana Santa. No. Ni ho fem millor i pitjor que França, Itàlia, els Països Baixos o, fins fa molt poc, el Regne Unit, que porten tancats mesos. Nosaltres, quan hem pogut donar aire, el donem, perquè és important per a tots, també per a mi mateix. Si fos per la taxa d'infecció, de moment, no prendríem cap mesura." 


A les UCI hi ha ara 458 malalts de Covid, el mateix nombre que l'11 de març i 13 més que fa 24 hores. 

 

 


Sàmper crida a un nou esforç

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat a la ciutadania un esforç "de 2 mesos" per poder cagirar les dades de la pandèmia:  

"Ens apropem a un moment, estimem que aproximadament en uns 2 mesos, que podrem començar a controlar la pandèmia."

Sàmper ha posat aquest termini pensant en l'arribada de l'estiu i en l'avenç del ritme de vacunació d'aquí fins al juny.

 

El cas de Barcelona i la seva àrea i l'Alt Urgell i Andorra

En el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, el confinament també serà comarcal i, per tant, es descarta el plantejament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que es permetés la mobilitat per tots els municipis de l'àrea metropolitana.

En canvi, l'Alt Urgell i Andorra es tornaran a considerar com una comarca i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre aquests dos territoris, segons ha informat el conseller d'Interior.

Sàmper ha admès, però, que hi pot haver una "interpretació jurídica" en aquest àmbit i s'ha remès a converses "immediates" amb Andorra i el govern espanyol.

Per Setmana Santa, el govern d'Espanya va rectificar la Generalitat i va permetre que qualsevol resident espanyol pogués anar a Andorra i a viceversa. Segons el conseller, estava acordat que la situació fos vigent fins al 9 d'abril. 

 

En la mateixa roda de premsa, el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero ha informat que aquest cos i les policies locals faran entre 350 i 400 controls al dia a partir del divendres per garantir el compliment del confinament comarcal.
 

No es pot trencar el confinament per anar al teatre

El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que les restriccions tornen a ser les que hi havia vigents abans del 15 de març.

Per tant, no es podrà trencar el confinament comarcal per anar a un esvedeniment cultural, com el teatre o el cinema, en un lloc fora de la comarca on es viu. Qui tingui una reserva en un allotjament turístic en una altra comarca, tampoc hi pot anar. 

Sí que es permeten les sortides dels grups bombolla escolars per anar d'excursió o de colònies. I la mobilitat entre comarques per anar a les competicions esportives que estan autoritzades. 

Cal tenir en compte que divendres encarà serà vigent la mesura adoptada al Consell Interterritorial de Salut que limita les reunions a 6 persones als espais públics exteriors, a 4 als espais públicats tancats i a la bombolla de convivència a l'interior dels domicilis. A partir de dissabte, les reunions quedaran limitades a un màxim de 6 persones, tant en espais exteriors com tancats. 
 

Tres setmanes d'aire

El pas enrere del Procicat arriba després de tres de caps de setmana, des del 15 de març, en què s'ha permès la mobilitat de les bombolles de convivència per tot Catalunya, amb les vacances de Setmana Santa incloses, que han permès agafar una mica d'aire.

La consellera Vergés ha defensat que en el seu moment es permetés aquesta mobilitat. "Emocionalment des de Nadal estàvem patint aquest confinament comarcal i les dades ho permetien", ha justificat.

 

 

ARXIVAT A:
Confinament Coronavirus Covid-19Alba VergésMiquel Sàmper
Anar al contingut