Pedro Sánchez ha presentat el seu nou govern des de La Moncloa (EFE/José Manuel Álvarez)

Sánchez prioritzarà el diàleg i la negociació en una legislatura "clau per a la cohesió"

Sánchez ha destacat les "trajectòries forjades en política local i autonòmica" dels nous membres de l'executiu

RedaccióActualitzat

Una combinació de "renovació amb permanència" i de "joventut amb experiència". Així ha definit Pedro Sánchez el seu "nou govern de coalició progressista" amb Sumar que s'ha fet públic aquest matí. Un govern --ha afegit-- amb membres "d'alt perfil polític per a una legislatura d'un alt perfil polític".

Manté les 22 carteres de l'anterior govern, 12 de les quals ocupades per dones --quatre d'elles vicepresidentes-- i tindrà nou cares noves.

"El nou govern tindrà un marcat perfil feminista, continuista en l'àrea econòmica, prioritzarà les polítiques socials, introduirà noves prioritats --com l'habitatge, transformació digital o joventut i infància-- i prioritzarà el diàleg i la negociació en una legislatura que serà clau per a la cohesió social i territorial d'Espanya", ha dit el president espanyol en una compareixença des de La Moncloa.

En aquesta línia, també ha defensat la tria de "perfils idonis", a qui atribueix "trajectòries forjades en política local i autonòmica" que --segons Sánchez-- aporten un enfocament "integrador dels diferents nivells de l'administració i la diversitat territorial del nostre país". Això, ha insistit, serà un factor clau "en una legislatura marcada pel diàleg".

El PP: "Segueix manant Carles Puigdemont"

Abans de la compareixença de Sánchez, fonts del PP ja han fet saber el malestar del partit per la composició del nou executiu; d'entrada, perquè manté 22 carteres i quatre vicepresidències. "Ha perdut l'oportunitat de reduir el govern més car de la història", diuen.

També apunten que Carles Puigdemont és qui "segueix manant", decidint "qui segueix i per quant de temps des del seu 'exili' a Waterloo". De fet, en un tuit ironitzen en un tuit amb "un segon president", Puigdemont:


També critiquen el paper que assumeix Félix Bolaños, al capdavant de la Presidència i Justícia. "Sánchez llança un missatge clar a Europa i al sistema judicial, i no és precisament el de despolititzar la justícia a Espanya", apunten fonts populars.

Tampoc els ha agradat la continuïtat de Fernando Grande-Marlaska al capdavant de l'Interior, que qualifiquen de "provocació", entre altres coses per "l'escàndol de Pegasus" o "les seves mentides" sobre la tragèdia a la tanca de Melilla.

Ni la presència d'Óscar Puente, el "paleta adequat" --diuen-- per "aixecar el mur entre espanyols" que Sánchez "va anticipar en el discurs d'investidura".
 

ERC critica que Marlaska continuï a Interior

Malgrat que han destacat que, per a ells, el més "important" és el compliment dels acords i no els noms del Consell de Ministres, des d'ERC, han criticat un dels noms: Fernando Grande-Marlaska. "Ens hauria agradat algú compromès amb els drets humans", ha argumentat la portaveu republicana, Raquel Sans.

Una elecció que també ha lamentat en un tuit Jaume Asens, negociador de Sumar amb els grups catalans. "Una mala notícia", diu en aquest missatge a X:

 

Vox parla de Bolaños com "el senyor fosc"

Per part de Vox, han criticat especialment la figura de Félix Bolaños i els "poders magnànims del senyor fosc", com ha dit el secretari general de l'extrema dreta, Ignacio Garriga.

"Deu ser que estan traslladant el cop institucional a tenir una persona que controli aquests tres poders", ha dit Garriga.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut