Hereu, del PSC; i Urtasun, dels Comuns, són els dos ministres catalans del nou govern

Hereu, Urtasun, 4 vicepresidentes i un superministre, en el nou govern de Sánchez

El nou govern tindrà 22 carteres, de les quals 12 estaran en mans de dones i 5, les mateixes que tenia Unides Podem a l'anterior executiu de coalició, seran per a Sumar

RedaccióActualitzat

Ja se saben tots els noms del nou govern espanyol, després d'un cap de setmana d'espera, travesses, i màxim hermetisme. 

Tindrà 22 carteres, de les quals 12 estaran en mans de dones i 5, les mateixes que tenia Unides Podem a l'anterior executiu de coalició, seran per a Sumar. Hi ha nou cares noves.

 

Entre aquestes, l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que serà el nou ministre d'Indústria. Hereu va ser alcalde de la capital catalana entre el 2006 i el 2011 i ara ocupa el càrrec de president d'Hispasat. 

Sánchez manté membres del seu nucli dur, com María Jesús Montero, que ocuparà una nova vicepresidència i repetirà com a ministra d'Hisenda i Funció Pública. La de Montero serà, doncs, la quarta vicepresidència.

S'afegeix a Nadia Calviño, que segueix a l'executiu, tot i que la vicepresidenta primera i ministra d'Economia és candidata a presidir el Banc Europeu d'Inversions, un càrrec que exerciria des de l'1 de gener. En cas que fos escollida, s'haurà de triar un nou ministre per substituir-la.

Les altres dues vicepresidentes són Yolanda Díaz i Teresa Ribera, que també seguiran al càrrec.

María Jesús Montero
María Jesús Montero serà la quarta vicepresidenta del govern espanyol (Alejandro Martínez Vélez / Europa Press)

L'expresident canari, Ángel Víctor Torres, assumirà la cartera de Política Territorial i Memòria Democràtica, càrrec que ocupava Isabel Rodríguez, que segueix al govern, però ara assumirà Habitatge i Agenda Urbana.

Rodríguez deixarà de ser la portaveu del govern espanyol. Aquesta funció l'assumirà Pilar Alegría, que continua al capdavant del Ministeri d'Educació i afegeix Esports a les competències.

Ángel Victor Torres va ser president de les Illes Canàries entre el 2019 i el 2023 (EFE/Jalal Morchidi)

Seguiran al Consell de Ministres Fernando Grande-Marlaska, com a ministre d'Interior; José Manuel Albares, a Exteriors; Margarita Robles, com a ministra de Defensa; i Luis Planas, al capdavant d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

També Félix Bolaños, que reforça el seu perfil en una legislatura en què Sánchez ha de complir amb els compromisos pactats amb set partits diferents, entre ells Junts i Esquerra. Manté les competències de Presidència i serà també el nou ministre de Justícia i Relacions amb les Corts.

Una altra novetat del nou executiu és la presència d'Óscar Puente, a qui Sánchez va cedir la resposta a Alberto Núñez-Feijóo en el seu debat d'investidura. Serà el nou ministre de Transports.

Óscar Puente va respondre Feijóo en el debat d'investidura del líder popular (Europa Press)

Una altra cara nova és Elma Saiz, que serà la nova ministra de Seguretat Social. Entre el 2008 i fins al gener del 2012 va ser delegada del govern espanyol a Navarra.

José Luis Escrivá canvia de cartera i serà el nou ministre de Transformació Digital.

També es queda Diana Morant, que repeteix com a ministra de Ciència i afegeix la cartera d'Universitats.

L'últim nom que s'ha sabut és el de la titular d'Igualtat. La nova ministra serà Ana Redondo, que substituirà Irene Montero. Rodondo ha estat la mà dreta d'Óscar Puente a l'Ajuntament de Valladolid.

Ana Redondo, nova ministra d'Igualtat
Ana Redondo és la nova ministra d'Igualtat

El president espanyol ha trucat aquest diumenge els ministres sortints i els que s'han d'incorporar. La previsió és que dimarts es publiqui al BOE, després prenguin possessió --a les 9:30 del matí-- i, tot seguit, es faci el primer Consell de Ministres d'aquesta legislatura

 

Cap membre de Podem

Un els dubtes era saber si Podem tindria finalment una cartera de les cinc que Sumar ha obtingut. Doncs bé, els liles queden fora del govern.

Els cinc membres de Sumar al govern de Sánchez són: Yolanda Díaz, com vicepresidenta segona i ministra de Treball; Ernest Urtasun, ministre de Cultura, en substitució de Miquel Iceta; Mònica García, portaveu de Més Madrid a l'Assemblea madrilenya, ministra de Sanitat; Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials; i Sira Rego, com a ministra d'Infància i Joventut. 

Des de Podem, reclamaven un ministeri per a Ione Belarra o Irene Montero i la crisi es va agreujar quan divendres Yolanda Díaz va posar sobre la taula com a ministrable el nom de Nacho Álvarez, que va acabar renunciant a ser ministre i va deixar la direcció de Podem per la falta de confiança del seu partit.

 

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut