Els pensionistes catalans han perdut 674 euros anuals de poder adquisitiu des de 2010

Un estudi del sindicat UGT alerta que el sistema de pensions a Espanya fa que els pensionistes catalans siguin "encara més pobres" que els de la resta de l'Estat perquè no es tenen en compte les diferències d'IPC

Actualitzat

Els pensionistes catalans han perdut 673,87 euros anuals de poder adquisitiu des de l'any 2010, com a conseqüència del fet que la retribució no s'ha actualitzat en funció de l'Índex de Preus al Consum (IPC) registrat a Catalunya. Un estudi del sindicat UGT detalla que la pèrdua d'aquests darrers set anys té un impacte especialment rellevant per a les pensions més baixes.

L'any 2010 va ser l'últim en què les pensions es van revaloritzar en funció dels preus. Des d'aleshores, s'han anat reduint ja sigui perquè estaven congelades o bé per l'aplicació de l'índex de revaloració de les pensions, que fixa un increment mínim del 0,25% anual.

La vicesecretària d'UGT a Catalunya, Laura Pelay, ha denunciat que això "cronifica" la pobresa dels pensionistes, que cobren pensions que en molts casos només els permeten "malviure". És per això que reclama que les pensions tornin a actualitzar-se, "com a mínim" d'acord amb l'IPC i que es derogui l'índex de revaloració amb què es calculen aquestes retribucions des de 2013.

"En set anys, les pensions han perdut de poder adquisitiu entre 3,7 i 4,7 punts percentuals i, per al 2018, la previsió és que es perdin 1,25 punts percentuals addicionals. És a dir, per recuperar aquests gairebé sis punts percentuals que perdran les pensions, s'hauria d'aplicar el límit superior durant 12 anys consecutius per compensar tota la pèrdua acumulada."

Catalunya, l'autonomia amb un increment més gran de l'IPC

Pelay considera que el sistema de pensions a Espanya fa que els pensionistes catalans siguin "encara més pobres" que els de la resta de l'Estat perquè no es tenen en compte les diferències d'IPC entre les diferents autonomies. En aquest sentit, ha reclamat que "s'harmonitzi" el càlcul d'aquestes retribucions.

Catalunya ha estat l'autonomia que ha registrat un increment més gran de l'IPC, amb un augment del 9,7% des de 2010, dos punts per sobre de la mitjana espanyola. En canvi, les pensions només han augmentat entre el 3,7% i el 4,7% per a tot l'Estat.

La pensió mitjana a Catalunya és de 955 euros al mes. Però l'estudi també assenyala que hi ha també una discriminació de gènere, amb unes pensions de mitjana per als homes de 1.224,03 euros al mes i per a les dones, de 734,43 euros, una diferència del 40%.

Pelay ha cridat a formar noves majories al Congrés dels Diputats per aconseguir un "acord de país" que reformi el sistema de pensions.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut