Escòcia

Els nacionalistes donen el tomb a Escòcia i s'imposen als laboristes per només un escó

Primera victòria dels nacionalistes escocesos en unes eleccions legislatives en cinc dècades. Els independentistes treuen un escó més que els laboristes i ara hauran de pactar per governar. El partit de Tony Blair també perd en les municipals angleses davant dels conservadors, però el primer ministre britànic considera que els resultats no són dolents.

Actualitzat
Els nacionalistes d'Alex Salmond han aconseguit una fita impensable fa només uns anys: ser el partit més votat i desbancar els laboristes, la formació que ha dominat Escòcia des dels anys 50. El Partit Nacional Escocès ha guanyat les eleccions al Parlament per un escó, segons els resultats definitius de les eleccions que es van celebrar aquest dijous. Després d'un lent recompte de vots, aquesta tarda s’ha sabut que dels 129 escons de la cambra, els nacionalistes n'han obtingut 47, un escó per sobre del Partit Laborista.

El recompte ha estat, a banda de lent, molt emocionant. En tancar els col·legis electorals, els nacionalistes semblava que tenien un peu i mig a la victòria, però a mesura que ha anat avançant l’escrutini les tornes s’han girat i els laboristes, tot i evidenciar una forta davallada, mantenien l’avantatge per sobre dels nacionalistes. Finalment, el frec a frec ha arribat a empatar les dues opcions a 40 escons per a cadascuna, però en la recta final els nacionalistes s’han imposat per la mínima.

És una desfeta important per a la formació laborista -que ha dominat Escòcia des dels anys 50- i per al primer ministre britànic, Tony Blair. Amb tot, la victòria dels nacionalistes no ha estat tan espectacular com s’esperava, i encara ara hi ha dubtes que puguin trobar un soci de coalició que doni una majoria digna per governar. Aquí és on entren els liberals, que no fan fàstics als nacionalistes però posen una condició sobre la taula per fer-los costat: desdir-se de les seves intencions de convocar un referèndum per la independència d’aquí a tres anys. Justament aquest és un dels grans reptes que promet l’SNP.

Les eleccions també es van celebrar a Gal·les i a Anglaterra: al Parlament de Gal·les, es perfila com a guanyador el Partit Laborista, però sense aconseguir la majoria absoluta. I en les eleccions municipals sembla que els laboristes han encaixat una derrota menys important del que es preveia.

Les complicacions en el recompte de vots són, potser, un senyal de com pot anar aquesta legislatura a Escòcia. De la mateixa manera que les paperetes s'han hagut de comptar i recomptar, la legislació que el govern vulgui aprovar al Parlament haurà de passar un difícil i incert escrutini. De fet hi ha hagut un nombre de paperetes nul·les sense precedents, unes 100.000 segons la BBC. Salmond havia anunciat que si els nacionalistes guanyaven obririen una investigació judicial independent sobre aquest fet per "la vulneració" del dret democràtic al vot de tots aquests ciutadans.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut