El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón
El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón

Els jutges surten en defensa de García-Castellón després de les crítiques del govern espanyol

Les paraules de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, no han agradat gens als jutges

Actualitzat

Xoc entre el govern espanyol i el poder judicial. Un altre. Ara, per la insistència del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón a acusar de terrorisme Tsunami Democràtic i a perseguir Carles Puigdemont i Marta Rovira.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, l'ha acusat de tenir "una implicació política important, que surt a col·lació en moments polítics sensibles".

De fet, tres ministres de l'executiu espanyol han criticat el magistrat aquest divendres, l'endemà d'una interlocutòria en què torna a vincular les protestes postsentència amb el terrorisme.

Les paraules de Ribera no han agradat gens als jutges, que han reaccionat en tromba contra el govern espanyol. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat les declaracions de Ribera i l'ha acusat de "deteriorar" la confiança dels ciutadans amb els jutges.

En un comunicat aprovat per unanimitat, la comissió permanent del CGPJ assegura que les paraules de la vicepresidenta de l'executiu són "contràries al principi de lleialtat institucional" i també "al deure general de respecte a la independència judicial".

"Com el CGPJ ja ha fet al llarg d'aquest mandat amb altres pronunciaments de membres del poder executiu en relació amb actuacions dels tribunals, aquesta Comissió Permanent apel·la a la moderació, prudència i mesura i a la responsabilitat institucional per evitar la utilització política de la Justícia o el qüestionament de la independència, la imparcialitat i la professionalitat dels jutges i magistrats".

L'Audiència Nacional també ha expressat malestar. Fonts de l'Audiència han advertit que no instruir aquesta causa seria "prevaricar" i lamenten que es busqui aplicar l'amnistia de "forma preventiva".

"Els temps de la política no són els de la Justícia", han apuntat aquestes fonts, que han criticat que, pels polítics, quan una decisió judicial no els agrada mai és bon moment.

Aquest mateix divendres, la sala penal ha rebutjat que García-Castellón actuï guiat per una "pretesa motivació política" en una interlocutòria en què desestima un recurs de Josep Lluís Alay contra unes diligències del magistrat.

D'altra banda, les associacions de jutges conservadores s'han manifestat en contra de la vicepresidenta tercera. Troben "inadmissible" les declaracions de la vicepresidenta tercera i lamenten el que qualifiquen d'"atac permanent" a la independència judicial per part de l'executiu.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, en un acte aquesta setmana a Múrcia
La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, en un acte aquesta setmana a Múrcia (EFE/Marcial Guillén)

La Moncloa defensa els jutges

L'allau de crítiques del món judicial no ha fet enrere el govern espanyol. L'executiu, però, ha matisat les paraules de Ribera i ha expressat respecte per la independència judicial.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que l'executiu té un "respecte indestructible" cap a la independència judicial i que respectarà les resolucions del jutge García-Castellón, com fa amb totes.

En la mateixa línia, el ministre de Transports i Mobilitat, Óscar Puente, ha defensat que el govern espanyol té "molt respecte pel Poder Judicial", encara que ha afegit que "hi ha algunes coses, sobretot coincidències temporals, que criden una miqueta l'atenció" sobre García-Castellón.  
 

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàCarles PuigdemontMarta RoviraAudiència NacionalCGPJGovern espanyol
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut