El govern espanyol acusa de lawfare García-Castellón per insistir en el terrorisme i Tsunami

El president Aragonès creu que el jutge del cas Tsunami "té una obsessió contra l'independentisme català"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha qüestionat, en un to molt per sobre de l'habitual, el jutge Manuel García-Castellón, que investiga el cas de Tsunami Democràtic

Fins a tres ministres han criticat el magistrat, apuntant al lawfare, l'endemà d'emetre una nova interlocutòria insistint que les protestes postsentència representen un delicte de terrorisme, en contra del criteri de la Fiscalia. I, entre d'altres, en responsabilitza Carles Puigdemont i Marta Rovira. També reclama a Suïssa que localitzi la secretària general d'Esquerra.

"Ens té acostumats que sempre s'inclina en aquesta mateixa direcció, cosa que, evidentment, té una implicació política important, i que surt a col·lació en moments polítics sensibles", ha dit la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, referint-se al jutge, en una entrevista a TVE.

"L'hemeroteca mostra que sempre té molt encert en les dates en què surten aquestes afirmacions", ha afegit, qüestionant el moment que el magistrat ha triat en aquest cas, en plena tramitació de la llei d'amnistia i la setmana en què ERC i Junts han presentat esmenes amb l'objectiu que els encausats pel cas de Tsunami Democràtic se'n vegin beneficiats.

"Es tracta de fets del 2019 i crida l'atenció que cada cop que hi ha un debat públic sobre aquests temes es produeixi una resolució del jutge", insistia després Óscar Puente, ministre de Transports i Mobilitat Sostenible.

I encara una tercera veu de l'executiu, la de Yolanda Díaz, apuntava en aquesta direcció. "Hi ha algunes resolucions judicials que sembla que de vegades coincideixen en el temps i que tenen una rellevància política concreta", ha afirmat la vicepresidenta.

Hores després d'aquestes declaracions, La Moncloa ha volgut sortir el pas. "En el cas Tsunami, les decisions del magistrat van ser recorregudes pel fiscal del cas, per la qual cosa la consideració jurídica dels fets esdevinguts com a terrorisme estan pendents de recurs davant la mateixa Audiència Nacional. Aquest debat jurídic es resoldrà en els òrgans judicials i el govern respectarà, per descomptat, la decisió final que s'adopti", assenyalen fonts del govern espanyol.

Malestar a l'Audiència Nacional

Les declaracions crítiques dels ministres cap a Manuel García Castellón --sobretot les de la vicepresidenta Ribera-- han generat un profund malestar a l'Audiència Nacional, segons diverses fonts. Argumenten que no instruïr aquesta causa seria "prevaricar" i lamenten que es busqui aplicar l'amnistia de "forma preventiva".

Aquestes mateixes fonts han recordat que "els temps de la política no són els de la Justícia" i que, casualment, pels polítics, mai és bon moment si la resolució o decisió judicial no els agrada.
 

Aragonès: "Té una obsessió contra l'independentisme"

En la línia de la vicepresidenta Ribera, Pere Aragonès també ha apuntat que García-Castellón té "una clara intencionalitat política i un alineament total amb el PP i amb Vox".

"És evident que té una obsessió contra l'independentisme català i per reprimir el que va ser una mobilització pacífica", ha afirmat el president de la Generalitat, que també creu que tot plegat "demostra que serà necessària més que mai l'aprovació de la llei d'amnistia".


El PP ha posat el crit al cel

En canvi, el PP de seguida ha carregat contra el govern espanyol, de qui diuen que ha "recitat l'argumentari independentista".

Una de les primeres veus, la de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha afirmat que "tractar la justícia" com si Espanya fos "una república bananera" "expulsa la inversió" i "mata la creació de llocs de treball".

"Una vicepresidenta acusant un magistrat de prevaricació" ha publicat a X el portaveu popular Borja Sémper.

 

 

ARXIVAT A:
PPPSOETsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut