Barcelona

Els col·legis d'infermeria tindran oficines de defensa del pacient per investigar possibles negligències

Els col·legis d'infermeria disposaran d'oficines de defensa del pacient. Estaran formades per comissions independents que avaluaran els casos i emetran resolucions que seran vinculants i que s'hauran d'executar. L'objectiu és que aquest òrgan obligui a indemnitzar el pacient si s'escau, i a la vegada que eviti que els casos per possibles negligències vagin a parar als tribunals. La mesura també serviria per regular els professionals vinguts de fora.

Actualitzat
Infermers, llevadors i podòlegs acumulen 86 casos als tribunals de Catalunya en els últims quatre anys. En el conjunt de l'Estat, només el 2008 n'hi ha hagut 117. No són gaires si es compara amb els metges, però hi ha una clara tendència a l'alça que preocupa els col·legis de professionals. Per frenar el que consideren una "cultura perversa" de judicialització dels professionals sanitaris, els col·legis d'infermeria han decidit prendre mesures.

En el termini d'un any, crearan oficines de defensa dels pacients per vetllar pels seus drets i també pels dels professionals. Aquestes oficines, segons ha explicat Máximo González, president del Consell General d'Infermeria, actuaran com a "pas intermedi" en els casos de denúncies per possibles negligències, per tal que no s'arribi als tribunals, un fet que passa habitualment en països com per exemple els Estats Units, on el sector mèdic està a la defensiva i això ha comportat, de retruc, un encariment dels serveis mèdics.

González ha destacat que a la tendència dels professionals cap a la medicina defensiva per garantir la seva seguretat jurídica, s'hi ha d'afegir, en el cas de les infermeres, la pressió assistencial que viuen, ja que a Espanya el nombre de professionals és un 40% inferior a la mitjana europea. A més, ha afegit que només un 6% de les denúncies per negligència que arriben als jutjats acaben amb una sentència condemnatòria, però, en canvi, per a un professional el sol fet d'haver estat denunciat suposa una gran estigma.
Anar al contingut