Tast del vi negre Thalarn, valorat amb 95 punts
Tast del vi negre Thalarn, valorat amb 95 punts

El vi del Pallars que crea escola davant el reconeixement internacional

Actualitzat

De les set subzones que hi ha a la DO Costers del Segre, la del Pallars s'està especialitzant en vins d'alçada que ja comencen a despuntar per la seva qualitat. El que va començar com una aposta pel canvi climàtic està portant la recuperació del conreu de la vinya gràcies a la proliferació de petits cellers que busquen un valor afegit als vins que produeixen.  

Des de la primera anyada, el 2010, el Thalarn, un vi del celler Castell d'Encús, produït amb vinyes plantades a prop de mil metres d'altura, ha estat cinc vegades valorat amb 95 punts per la prestigiosa revista "Parker".

Altres vins dels 45 cellers de la DO Costers del Segre han obtingut puntuacions de 90 a 94, però mai cap de més alta.

De les 7 subzones que té la DO Costers del Segre, la del Pallars té unes influències i especificitats pròpies, més semblants a les d'algunes regions de França que no pas de Catalunya.

 

 

 

Les vinyes del celler Castell d'Encús les va plantar el químic i enòleg Raül Bobet fa disset anys, amb varietats franceses més adaptades al clima i l'orografia de la Conca de Tremp. Lluny de conformar-se, aquest Ferran Adrià del vi ja ha començat a experimentar encara més amunt, a 1.200 metres.

Aquest dimecres ha rebut la visita de l'enòloga que va guiar fins aquí el representant a Espanya de la llista de Robert Parker, el crític de vins més influent del món. Una estada que li va servir per tastar i valorar amb 95 punts el Thalarn, el vi negre més emblemàtic dels cinc que produeix. Segons els experts, vins del Pallars com aquests s'haurien de comercialitzar amb marca pròpia.

N'és un exemple Núria Bigorra, del celler Terrer de Pallars. Té previst ampliar-lo i per això espera que els agricultors locals apostin per la vinya.

"Ja no només vol cereal o l'ametller o l'oliver, sinó que també s'està replantejant a plantar vinya i a preguntar-te quina necessitats tens tu com a elaborador per jo ajudar-te a donar-te la matèria primera."

Per produir vins que, com els últims dinosaures que van viure en aquesta terra, hi deixaran una empremta pròpia.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut