Madrid

El Tribunal Constitucional rebutja recusar el seu president per haver militat al PP

La decisió implica que Francisco Pérez de los Cobos podrà participar en el debat de la vintena de recursos que l'alt tribunal ha de resoldre sobre Catalunya, com la declaració de sobirania, la llei d'educació o la prohibició de les corrides de toros. La Generalitat i el Parlament al·legaven la seva falta d'imparcialiat per haver militat al Partit Popular entre els anys 2008 i 2011.

RedaccióActualitzat
El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat la recusació del seu president, Francisco Pérez de los Cobos, plantejada per la Generalitat i el Parlament. després que es va saber que havia militat en el PP entre els anys 2008 i 2011. La decisió s'ha pres per 9 vots a favor i 2 en contra.

La petició es va fer al·legant que la seva militància en un partit afectaria la seva imparcialitat i independència. El govern i la cambra catalana volien evitar així que Pérez de los Cobos participés en el debat dels 25 recursos presentats a l'alt tribunal, entre els quals hi ha la Declaració de Sobirania, la llei d'educació o la prohibició de les corrides de toros.

Les deliberacions sobre la recusació del president del Tribunal Constitucional, on no participava la persona afectada, van començar la setmana passada però van acabar sense cap acord. Aleshores ja es va saber que pràcticament tots els magistrats estaven d'acord a rebutjar les peticions de recusació, però si no es va prendre una decisió va ser per la manera d'argumentar el rebuig, ja que diversos magistrats van considerar que el text redactat per la ponent, Adela Asúa, era excessivament condescendent.

Homs demana que com a mínim es retracti

La decisió de l'alt tribunal ha coincidit amb la roda de premsa posterior al Consell Executiu que cada dimarts fa el portaveu del govern, Francesc Homs, al Palau de la Generalitat. Homs ha estat preguntat sobre el rebuig a la recusació així que s'ha conegut la informació, però ha dit que volia conèixer-ne els detalls, qui ha fet cada vot i quina ha estat l'argumentació per fer-ne valoracions.

En una primera reacció a la decisió, Homs sí que ha demanat a Pérez de los Cobos que, com a mínim, es retracti dels seus atacs a Catalunya. En aquest sentit, cal recordar les consideracions que va fer al seu llibre "Parva memòria", publicat el 2006, en què considerava (en referència a Catalunya) que "l'única ideologia capaç de produir malsons és el nacionalisme".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut