El carril bici del passeig marítim de Pineda de Mar, totalment destrossat per les onades. Imatge del 23 de gener de 2017. (horitzontal)
El carril bici del passeig marítim de Pineda de Mar, totalment destrossat per les onades. Imatge del 23 de gener de 2017. (horitzontal)

El temporal de mar deixa importants destrosses al nord del Maresme

ACN Malgrat de Mar \/ Pineda de Mar.-El fort temporal de mar que ha recorregut aquest cap de setmana el litoral català ha deixat importants destrosses a la zona nord del Maresme. La virulència de les onades ha destrossat part del passeig marítim i el carril bici de Pineda de Mar, a més de les habituals inundacions de passos soterrats o la desaparició de la platja en alguns trams. El consistori calcula desperfectes per valor d'un milió d'euros. També ha estat especialment greu el pas del temporal per Malgrat de Mar, on l'aigua ha engolit el principal camí d'accés als càmpings. En alguns trams, les onades han arribat a descalçar construccions arran de mar. Els establiments miren de reparar els desperfectes mentre intenten protegir-se de possibles noves rèpliques del temporal.

El Camí de la Pomareda de Malgrat de Mar està impracticable en el seu extrem nord, just abans d'arribar a la desembocadura de la Tordera. El camí dels càmpings està inundat en el primer tram, davant el càmping Marisol, i això bloqueja l'accés de turismes a la resta d'establiments.Alguns dels càmpings feia anys que estaven abandonat, com el càmping Els Pins, però tot i això encara es mantenien dempeus algunes construccions, que ara han quedat totalment destrossades pel pas del temporal. A l'extrem nord, tocant el terme municipal de Blanes, l'aigua del mar arriba pràcticament fins a l'interior del càmping La Tordera.Aquest dilluns els propietaris han començat a fer balanç dels danys. Al càmping La Tordera, dues màquines excavadores retiraven el mobiliari que ha quedat inservible i mirant de protegir el càmping de possibles rèpliques del temporal, amb la construcció d'un mur de contenció de roques i sorra.El regidor d'urbanisme de Malgrat de Mar, Òliver Sànchez, explica que a la resta del municipi els danys són els "habituals", amb el tancament de la riera i els passos soterranis per inundacions. "Quan acabi l'episodi farem una valoració exhaustiva i ho posarem sobre la taula de les diferents administracions competents perquè cadascuna assumeixi el que li pertoca".També fan balanç, i ja avancen que serà molt negatiu, a Pineda de Mar. L'Ajuntament calcula que els desperfectes al passeig marítim superaran el milió d'euros, segons ha explicat la regidora de Comunicació i portaveu, Sílvia Biosca. El temporal s'ha endut la meitat de la platja, bona part del carril bici, que ha desaparegut, i també un tram del passeig marítim.Els dos ajuntaments treballen ara a contrarellotge per posar en mans de les administracions competents el seu propi balanç de desperfectes. Tot i això, tècnics del Ministeri de Medi Ambient i de la Generalitat de Catalunya recorrien ja aquest dilluns el territori per analitzar l'estat del front marítim després del temporal.Els ajuntaments esperen que es puguin fer actuacions d'emergència per tal de recuperar el mobiliari i les infraestructures malmeses, sobretot pensant en la pròxima Setmana Santa. Tot i això, des del Maresme fa anys que s'apunta que el problema és "estructural" i que més enllà de reparar els danys que deixen habitualment els temporals, calen solucions definitives per minimitzar l'impacte de l'onatge sobre el litoral.Des de la capital de comarca, l'alcalde de Mataró, David Bote, ha reclamat al president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, que convoqui un consell d'alcaldes extraordinari que permeti avaluar conjuntament la situació i estudiar un pla d'accions conjuntes per parlar amb les administracions pertinents en cada cas.

Anar al contingut