El síndic de greuges, Rafael Ribó, aquest dilluns a Barcelona
El síndic de greuges, Rafael Ribó, aquest dilluns a Barcelona
Barcelona

El síndic sobre Sant Andreu de la Barca: "Es desnaturalitza el delicte d'odi"

Rafael Ribó diu que la majoria de denúncies contra docents són "genèriques" i algunes "falsejades"

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha assegurat aquest dilluns que part de les queixes i denúncies sobre el tractament de l'1 d'octubre a escoles i instituts són "falsejades".

A més, Ribó creu que l'acusació de la fiscalia contra nou professors de Sant Andreu de la Barca no és imparcial, perquè està basada en investigacions de la Guàrdia Civil, que és part implicada.

Segons les dades del síndic, entre les rebudes per ell mateix i les rebudes pel Ministeri d'Educació hi ha un total de 87 incidències que haurien passat a 57 escoles o instituts.

Queixes genèriques

Ribó assegura que la majoria són queixes genèriques, sovint fetes per tercers no implicats en els fets denunciats. En alguns casos fins i tot les denúncies les han fet persones des de fora de Catalunya, i no sempre verificables:

"Considerem que poden ser falsejades -subratllo, almenys una part-, inconsistents o extemporànies, i ens sorprèn que l'autoritat no hagi sol·licitat prèviament la seva comprovació, i que, de vegades, es puguin basar en documents possiblement manipulats per les persones interessades."

Un dels casos que el síndic considera que s'ha pogut verificar i hi hauria base és el d'un docent que hauria fet comentaris inadequats a l'aula, i que, segons Ribó, ja es va disculpar.

 

Notícia relacionada - octubre 2017: Tensió en un institut de Sant Andreu de la Barca després del referèndum

Acusació parcial

Pel que fa a l'acusació contra nou docents de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, el síndic lamenta que hagi anat directament a fiscalia, i no s'hagi vehiculat dins del centre.

A més, ha destacat que en la denúncia no s'hi detalli res, i considera que l'acusació penal és parcial:

"Es fa un recurs i es comença a tramitar penalment a partir de l'única investigació que fa un cos policial, que és la mateixa comandància de la Guàrdia Civil de Sant Andreu, que és part. En l'escrit de la fiscalia no hi ha ni una sola declaració del que van emetre al respecte, i es desnaturalitza el delicte d'odi."

Nova denúncia a Sant Andreu de la Barca

Precisament aquest dilluns s'ha sabut que la setmana passada una família d'aquest institut va tornar a denunciar una professora, dels nou acusats, en aquest cas, per, suposadament, haver demanat a alumnes de tercer d'ESO anar als tribunals a explicar que les acusacions d'odi contra ells són falses.

 

Creen la Taula d'Emergència Docent

Diverses organitzacions socials i sindicals del sector de l'ensenyament han constituït la Taula d'Emergència Docent per donar suport als professors afectats, i encoratgen el col·lectiu a no caure en l'autocensura.

Segons Àngels Folch, portaveu d'aquesta plataforma, no hi ha cap mena de base legal per acusar-los:

"Si els docents no tenen por i segueixen fent el que han de fer, respectuosament, com s'ha fet fins ara, no hi ha cap jutge que pugui fer res contra això."

 


Tant síndic com sindicats estan sorpresos davant la visita que demà farà el secretari d'estat d'Educació i també el de Seguretat als guàrdies civils denunciants.

Notícia relacionada - L'alcalde de Sant Andreu: "Fins fa uns dies hem viscut amb normalitat"

ARXIVAT A:
Sant Andreu de la BarcaReferèndum 1-OProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut