Una pistola Taser en mans d'un policia local
Una pistola Taser en mans d'un policia local
Barcelona

El Síndic demana la suspensió de l'ús de pistoles Taser fins que el Parlament n'avaluï els efectes

A Catalunya, s'han utilitzat vuit vegades aquestes armes per part de la Policia Local. La majoria de les ocasions han estat situacions en què el Consell d'Europa desaconsella fer-ho.

Actualitzat

El Síndic de Greuges ha exigit aquest divendres a les policies locals que deixin de fer servir les pistoles elèctriques fins que el Parlament n'avaluï els efectes en "un debat profund". Actualment, hi ha una trentena de policies locals que tenen pistoles tipus Taser, i les han fet servir en vuit ocasions per immobilitzar persones, sense cap  "conseqüència greu", però la majoria en situacions que desaconsellen els organismes reguladors.

Interior en va encarregar més d'un centenar per als Mossos, però, de moment, no les incorporarà a l'arsenal. Rafael Ribó ha demanat al departament que suspengui la compra de les 134 pistoles elèctriques fins que s'aclareixi el debat al Parlament.

Des del Síndic, es demana que s'estudiï la conveniència d'aquestes armes i que es tingui en compte la posició dels principals organismes internacionals encarregats de la defensa dels drets humans, com les Nacions Unides o el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i altres Penes, Tractes Inhumans o Degradants (CPT) del Consell d'Europa. En la presentació de l'estudi, a més, Ribó ha denunciat "la manca de normativa" que regula l'ús d'aquestes armes a Catalunya.

Al Parlament de Catalunya es va constituir el 2 de març un grup de treball per avaluar l'ús de les pistoles elèctriques, i té previst presentar les conclusions a la Comissió d'Interior aquest estiu. Ribó ha celebrat la creació d'aquesta comissió, a instàncies de la CUP, que va reclamar un "debat polític" al conseller d'Interior, Jordi Jané.

Les organitzacions internacionals adverteixen del risc de les pistoles Taser, sobretot el CPT, que ha elaborat uns estàndards adreçats als estats membres del Consell d'Europa. Aquest organisme es mostra preocupat per l'ús abusiu que es pugui fer de les pistoles elèctriques ja que són pistoles que descarreguen electricitat sobre la persona, la paralitzen i fan que caigui a terra.

L'informe del Síndic recull que des del 2000 s'està generalitzant l'ús d'aquests dispositius entre els cossos policials de molts països i, tot i que se les cataloga com a "armes no letals", s'ha documentat la mort de persones als Estats Units i al Canadà després d'haver-ne rebut les descàrregues.

El Síndic ha denunciat que "el Departament d'Interior ignorava el nombre de policies locals que disposen i fan ús de les pistoles Taser" fins l'elaboració d'aquest informe. A més, consideren que el Govern "tampoc no ha pres cap mesura per garantir-ne el control des d'una perspectiva de drets humans". De les 31 policies locals que tenen pistoles Taser, 21 les tenen en servei i n'hi ha sis que les tenen en perspectiva. Les Taser s'han utilitzat vuit vegades per part de cinc policies, i ha apuntat que en "la majoria de les poques vegades" que s'han fet servir ha estat en tipologies que el Consell d'Europa desaconsella fer-ho.

Rafael Ribó s'ha mostrat sorprès perquè sis localitats de menys de 10.000 habitants tenen tres o quatre pistoles Taser. Es tracta de les localitats del Maresme de Dosrius, Sant Pol de Mar i Caldes d'Estrac i de les del Vallès Oriental de Vilanova del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor, que en tenen tres, però també en aquesta comarca, Llinars del Vallès en té quatre.

El Síndic ha dit que només acceptarà l'ús de les pistoles elèctriques si els policies estan formats i si es compleixen els requisits de l'ONU, que prohibeix disparar-les contra persones vulnerables -gent gran, infants, dones embarassades i malalts del cor-, així com tampoc contra persones no puguin entendre les ordres que els adrecen els agents policials pel seu estat d'alienació.

A més, ha demanat que, si finalment entren en funcionament d'acord amb el Parlament, els Mossos i les policies locals n'haurien de regular l'ús en unes directrius comunes, d'acord amb les recomanacions formulades per organismes internacionals. Exigeix la constància escrita i informatitzada de tots els elements d'ús d'aquestes armes per facilitar les tasques d'investigació posterior en cas d'incidències, incloent-hi un xip de memòria i càmera de vídeo.

Anar al contingut