Barcelona

Obre el reformat Mercat de Sant Antoni. Quines són les principals novetats?

El nou mercat tindrà 253 parades i més de 50.000 metres quadrats construïts repartits en cinc nivells

Actualitzat

El Mercat de Sant Antoni va tancar al públic el 2009, dos anys després de complir els 125 anys. Van començar aleshores 9 anys d'obres de reforma del mercat més gran de la ciutat, el primer construït fora muralles a la Barcelona antiga.

Què s'hi ha fet?

L'obra original, dels arquitectes Antoni Rovira i Trias i Josep Maria Cornet, s'ha sotmès a un ambiciós pla de reforma per conservar l'estructura històrica i renovar-lo totalment per dins.

A més, també s'han eliminat totes les construccions adossades i llueix el disseny inicial.

 

 

Paral·lelament, sota terra s'han construït fins a quatre nivells soterranis destinats a pàrquings i serveis. Per fer-ho, s'ha sostingut la llosa de formigó on s'aixeca el mercat amb grans columnes de formigó.

Les descobertes

Durant les obres de construcció dels pàrquings s'han fet importants descobertes arqueològiques: les més destacades, un tram de la Via Augusta Romana, del segle primer, i part del baluard de Sant Antoni, del segle XVII.

 

 

L'estudi i els treballs de conservació d'aquestes restes han obligat a fer canvis en el disseny del nou mercat i han causat retards a l'obra. Però el resultat final ha revaloritzat el conjunt arquitectònic.

L'edifici, un cop restaurat, té més de 50.000 metres quadrats construïts, repartits en cinc nivells.

 

Com ha quedat?

El nou mercat compta amb 253 parades, menys que en el mercat original. En canvi, s'ha mantingut el concepte de tres mercats en un:

Primer, el sector alimentari: Comptarà amb una cinquantena de parades ubicades a l'espai central.

Segon: el centenar de parades d'Encants se situaran als passadissos del perímetre, però sempre a l'interior de l'edifici.

Tercer, el mercat dominical: la vuitantena de parades del mercat dominical ocuparan unes marquesines situades al voltant de l'edifici.

 

 

També s'ha apostat per la sostenibilitat incorporant solucions d'energia renovable per a la climatització de l'edifici.

En el primer soterrani, dos nous establiments, un d'autoservei alimentari i un de no alimentari, donaran una nota de modernitat.

Durant tot aquest temps, per atendre els clients, els paradistes s'han traslladat a dues carpes provisionals a la Ronda de Sant Antoni. Ara, les deixaran per tornar al seu mercat, on es trobaran la nova coberta de teula ceràmica, que respecta el disseny original, igual que les façanes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut