Madrid

El PSOE confia en l'aritmètica per aprovar els pressupostos

El Consell de Ministres ha aprovat els pressupostos i ha donat el tret de sortida a la batalla dels suports. Els comptes del govern de Zapatero s'han de presentar ara al Congrés i debatre en les diferents comissions abans que els grups presentin les esmenes, que es preveu que siguin nombroses. Els pressupostos es debatran en la seva totalitat entre el 20 i el 22 d'octubre. Dels deu grups que hi ha al Parlament espanyol, el PSOE només compta amb els seus propis vots. La resta és aritmètica de pactes, però de moment cap grup ha donat suport als comptes. El govern s'haurà d'esforçar per aconseguir els set vots que li falten per poder aprovar els números entre el 15 i el 17 de desembre.

Actualitzat
La suma és senzilla. Al Congrés espanyol hi ha 350 escons. Quan hi són tots els diputats, el PSOE en suma 169, i per tant li falten set vots per tenir majoria absoluta i tirar endavant els comptes per al 2010.

Queda descartat el PP per raons òbvies i perquè el seu líder ja ha dit que no li agraden gens aquests pressupostos. Queden els partits catalans, els bascos, Esquerra Unida i els que formen part del grup mixt. Entre els primers, hi ha Convergència i Unió amb 10 escons, ERC amb 3 i Iniciativa amb 1. Els tres ja han deixat clar que faran suar el seu suport, en especial CiU, que està sospesant presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos.

El PNV té 6 escons, IU 1 i el grup mixt es reparteix sis seients entre BNG (2), Coalición Canaria (2), Nafarroa-Bai (1) i Unión Progreso y Democracia (1).

La primera opció, Convergència i Unió, seria la més senzilla perquè suposa negociar només amb un grup. Ara, però, està quasi descartada des del mateix partit i més tenint en compte les tibants relacions amb el PSOE i, especialment, amb el PSC i el tripartit a Catalunya. Esquerra Republicana ha criticat durament els pressupostos i, si hem de fer cas de les paraules del seu portaveu al Congrés, Joan Ridao, Zapatero ho tindrà molt complicat per trobar suports.

El grup d'Esquerra Unida i Iniciativa és petit (només 2 escons) però pot sumar-se a d'altres i acabar de donar els set diputats màgics. Tot i això, els ecosocialistes han lamentat que Zapatero "escrigui els discursos amb l'esquerra i faci els pressupostos amb la dreta".

Així sembla clar que el PSOE haurà de mirar d'acontentar el PNB i sumar algun suport del grup mixt. Aquests últims poden ser els més assequibles, però els nacionalistes bascos també faran patir Zapatero ara que han quedat fora del govern d'Euskadi.

Tot i aquests inconvenients, els socialistes confien a arribar a acords. El seu portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, ja parla, però, de "negociació generosa" i que estan a l'expectativa del que demana cada grup. Tot i això ja exclou el PP i fins i tot CiU, de qui diu que no voldrà donar-hi suport per les seves expectatives electorals a Catalunya.


Anar al contingut