Imatge general de la reunió executiva del PSC el 17 d'octubre del 2016 (ACN)
Imatge general de la reunió executiva del PSC el 17 d'octubre del 2016 (ACN)
Barcelona

El PSC elimina la via canadenca de la ponència del Congrés

RedaccióActualitzat

L'aposta per la "via canadenca" ha caigut de la ponència política que es debatrà en el congrés que el PSC celebrarà el primer cap de setmana de novembre. És a dir, els socialistes abandonen la possibilitat d'un referèndum, si fracassa la reforma federal de l'Estat que propugnen els socialistes.

El document de la primera ponència marc, presentat a principis d'estiu, obria la porta a "verificar el suport ciutadà" sobre la independència en cas que els catalans decidissin en un referèndum rebutjar una reforma de la Constitució que inclogués un acord bilateral entre Catalunya i la resta de l'Estat i posava com a exemple "una llei de claredat com la canadenca".

Ara, i després d'una dotzena d'esmenes sobre aquest punt, el redactat del predictamen de la ponència que anirà a debat ha eliminat aquest redactat.

El nou redactat aposta per un nou pacte constitucional que transformi en profunditat l'estat per tal de bastir "una autèntica federació" i afegeix que el nou pacte constituent culminaria "després d'un procés en el qual la voluntat de la ciutadania s'hauria d'expressar en diverses ocasions per mitjà dels seus i les seves representants, amb una expressió directa, via referèndum, de la ciutadania catalana, juntament amb el conjunt de la ciutadania espanyola".

Aliances d'esquerres

D'altra banda, el document també recull l'aposta del PSC per crear una "aliança catalana de progrés" que es traduís en una "majoria electoral".

El PSC proposa la més estreta col·laboració possible amb altres forces d'esquerres i fins i tot planteja que s'explori la possibilitat d'una aliança per presentar-se a les eleccions catalanes amb el nou partit que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Aquesta aliança permetria reforçar les opcions electorals de l'esquerra i evitaria la confrontació dels socialistes catalans amb el projecte que intenten forjar Barcelona en Comú, Podem i Iniciativa. El PSC assegura que el lideratge d'aquesta confluència no seria cap problema.

Sense mencions al protocol amb el PSOE

El predictamen no recull cap menció directa al protocol d'unitat entre el PSOE i el PSC que data del 1978 i que aquests dies alguns membres dels socialistes espanyols han demanat revisar si els diputats del PSC acaben votant "no" en la investidura de Mariano Rajoy.

Tot i això, el text sí que recull una frase en l'apartat titulat "Per un nou inici del socialisme català" que afirma:

"El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació"

Anar al contingut