Manifestació històrica a Bilbao a favor dels drets humans.
El col·lectiu EPPK creu que la mobilització de l'11 de gener marca una nova fita que reclama continuïtat.
Bilbao

El PNB es converteix en blanc de les crítiques del PP i el PSE per haver-se manifestat al costat de l'esquerra abertzale

El Partit Nacionalista Basc es converteix en el blanc de les crítiques del PP i els socialistes bascos, per haver-se manifestat dissabte al costat de l'esquerra abertzale, a favor dels presos d'ETA.

RedaccióActualitzat

El Partit Nacionalista Basc es converteix en el blanc de les crítiques del PP i els socialistes bascos, per haver-se manifestat dissabte al costat de l'esquerra abertzale, a favor dels presos d'ETA. El portaveu dels populars bascos, Anton Damborenea, ha acusat el partit del lehendakari Urkullu de situar-se en la mateixa deriva independentista del president Artur Mas.
 
La portaveu socialista Idoia Mendía creu que el PNB s'ha convertit en una crossa dels abertzales. "El PNB va ser la comparsa de Sortu" en la manifestació de Bilbao i ara cal que Iñigo Urkullu, aclareixi si està disposat a respondre a la demanda d'unitat nacionalista llançada per l'esquerra abertzale, ha qüestionat la socialista.
 
A l'altra banda de l'espectre polític, Sortu espera -precisament- que la col·laboració amb el PNB no sigui flor d'un dia.
La dirigent Amaia Izko confia a continuar caminant plegats.
 
Les associacions de víctimes del terrorisme estudien querellar-se contra el jutge de l'Audiència Nacional que va autoritzar la massiva manifestació de dissabte a Bilbao, per un presumpte delicte de prevaricació.

La comparsa de Sortu

Mendía ha ressaltat en roda de premsa que la marxa de Bilbao "no va ser ni per la pau, ni pels drets humans, ni per als acords", sinó que es tracta de la mateixa manifestació que es fa tots els mesos de gener "per reclamar amnistia i donar suport als presos d'ETA. La diferència, segons la dirigent socialista, és que dissabte "hi havia el PNB" fent de comparsa de Sortu.

La portaveu del PSE-EE ha demanat a Urkullu que aclareixi si ara està disposat a "trencar els consensos" aconseguits amb altres partits per "construir la convivència en el sentit que ho vol fer l'esquerra abertzale" i ha afegit que el lehendakari "no pot quedar-se de perfil" en aquesta qüestió.

Decisions judicials "no del tot encertades"

Parlant d'altres qüestions, la portaveu socialista ha considerat que algunes decisions judicials o del govern de Mariano Rajoy no són "del tot encertades", però que d'aquí a donar cobertura política a l'esquerra abertzale hi ha un abisme".

Mendia ha afirmat que l'executiu del PP "ha d'entendre que les polítiques que s'aplicaven quan ETA matava i amenaçava la societat basca no poden ser les mateixes que les que s'apliquin en aquests temps, on hi ha hagut passos importants". De la mateixa manera, el govern de Rajoy també ha d'entendre, ha continuat dient, que "no es pot tensionar una societat per donar satisfacció als més radicals dels seus".

Finalment, Mendía ha demanat uns i altres que "deixin d'utilitzar aquestes qüestions" que només serveixen per donar publicitat a aquells que des de la presó han de reflexionar sobre el seu passat i sobre el que es requereix construir en el futur".

Desenes de milers de persones, entre 100.000 i 110.000 segons la Policia Municipal, es van manifestar dissabte als carrers de Bilbao en una marxa unitària que va aplegar, per primer cop en molts anys, el PNB i l'esquerra abertzale. Sota el lema "Gizeh Eskubideak. Konponbidea. Bakea" (Drets humans. Acord. Pau), Euskadi va viure una manifestació històrica després que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco prohibís la convocada per la plataforma ciutadana Tantaz Tanta ("gota a gota").

 

Anar al contingut