Roger Torrent
Roger Torrent

El Parlament estudiarà si porta la suspensió dels processats al ple

Els partits independentistes demanen que sigui el ple qui decideixi sobre la suspensió dels diputats

RedaccióActualitzat

No s'han fet esperar les reaccions a la suspensió, per part del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, aquest dimarts, als diputats del Parlament processats per rebel·lió.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assenyalat que la mesa de la cambra estudiarà la resolució del Suprem per prendre les decisions oportunes:

"Estan acusats a través d'un relat fals, absolutament fals, que intenta atribuir una violència que no ha existit mai. I nosaltres denunciem la voluntat d'adulterar les majories parlamentàries. Aquesta resolució no és ferma, però quan la tinguem, n'analitzarem el contingut a la mesa i a través dels mecanisme que té el mateix Parlament de Catalunya per actuar en casos com aquest."

Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, en el seu compte de twitter també ha reaccionat:

Junts per Catalunya ha assegurat que no acceptarà la resolució del Tribunal Suprem de suspendre com a diputats els presos i exiliats independentistes i fa una crida a altres partits perquè se sumin a aquesta posició.

La diputada de Junts per Catalunya Gemma Geis ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que acceptar la suspensió seria acceptar que els diputats han comès els delictes.

Des d'ERC, es manté la prudència. La portaveu parlamentària Anna Caula ha dit que des de la seva formació la intenció és defensar fins al final els drets polítics dels parlamentaris afectats.



Des dels comuns han assenyalat que no s'oposaran al fet que sigui el ple del Parlament qui decideixi sobre la suspensió, i han alertat que aquesta votació pot quedar en paper mullat.

La CUP ha ressaltat que la sobirania del Parlament està per sobre del que digui el jutge Pablo Llarena i que la suspensió dels diputats depèn del que decideixi la cambra.

Carles Riera, portaveu de la CUP, ha deixat clar que des de la seva formació demanen que l'orde de Llarena no s'acati, per defensar els drets de tots els electes.

 

Reaccions de l'oposició

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, creu que el Parlament no pot votar si li agrada o no la decisió del jutge Llarena. Arrimadas demana que Pedro Sánchez faci alguna cosa en cas d'incompliment.

"Les resolucions judicials s'han de complir i el Parlament no pot votar si li agrada o no una resolució judicial. És una violació claríssima de la separació de poders, encara que hem vist barbaritats en el Parlament. Ahir vam tenir diverses declaracions per part dels membres dels partits independentistes dient que ho portarien al Parlament i ho votarien, a veure si a ells els sembla bé complir amb la resolució judicial. Però el problema no és què fan ells, sinó què farem nosaltres, què farà el govern d'Espanya".

I per part del PP, Xavier Garcia Albiol ha advertit que el que pretenen els partits independentistes és il·legal:

Llarena ha suspès del càrrec els diputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Sànchez, tots els processats en ferm per rebel·lió en la causa de l'1 d'octubre.

La decisió s'ajorna per a Toni Comín, que està a Bèlgica, perquè encara pot recórrer.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut