Madrid

El Suprem demana al govern espanyol suport a Llarena per la demanda a Bèlgica

El president de l'alt tribunal, Carlos Lesmes, insta Exteriors i Justícia a actuar per una demanda que "posa en qüestió les institucions de l'Estat"

RedaccióActualitzat

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha instat el govern espanyol a moure fitxa davant la demanda contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica. La van presentar Carles Puigdemont i els exconsellers a l'estranger, que demanen la recusació del jutge perquè consideren que no és imparcial. 

Notícia relacionada: Les declaracions de Llarena en què es basa la querella contra ell a Bèlgica 

Lesmes ha demanat al Ministeri d'Exteriors i al de Justícia que intercedeixin en el cas i ha alertat que la demanda "posa en qüestió les institucions de l'estat espanyol":

"Més enllà de la necessitat d'actuació per dispensar la deguda protecció dels servidors públics que es veuen pertorbats en l'exercici de la seva funció, el text de la demanda revela que, de manera obliqua encara que en absolut dissimulada, el que es posa en qüestió són les institucions de l'estat espanyol i la mateixa correcció de l'Estat."  

Llarena, instructor de la causa oberta pel procés d'independència a Catalunya, està citat el 4 de setembre a Bèlgica. El jutge degà de Madrid, però, s'ha negat a comunicar-li la citació, i ho ha fet saber a Lesmes, que presideix el Consell General del Poder Judicial, l'òrgan de govern dels jutges.


Lesmes ha parlat amb els ministres Josep Borrell i Dolores Delgado i els ha fet arribar una carta en què els insta a garantir la "integritat de l'acció de l'Estat" per aquesta demanda. El president del Suprem recull la tesi del jutge degà que la demanda "no és civil", encara que es presenti així, sinó que qüestiona "actuacions sobiranes" de l'Estat a través dels "òrgans jurisdiccionals".

A Borrell li requereix que reclami al seu homòleg belga que Bèlgica comparegui davant el tribunal, en representació de l'estat belga, "però en defensa de la immunitat de jurisdicció d'Espanya i del jutge del Tribunal Suprem demandat". 

De fet, el ministre Borrell ja ha donat instruccions a l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Cecilia Yuste, perquè demani al govern belga que comparegui en la causa.

Aquesta és la nota de premsa en què el Suprem informa de les peticions que ha fet:

Nota del Tribunal Suprem sobre la carta de Lesmes a Justícia i Exteriors by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Rebel·lióSedicióProcés catalàGovern empresonatReferèndum 1-O
Anar al contingut