Moscou

El Parlament de Crimea es declara independent d'Ucraïna

El Parlament de Crimea es declara unilateralment independent d'Ucraïna. La majoria dels parlamentaris han aprovat avui una declaració d'independència i han reiterat la seva aspiració d'ingressar a la federació russa. La resolució ha entrat en vigor de forma automàtica després que l'hagin aprovada 78 dels 100 diputats de l'Assemblea, controlada pels prorussos.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Crimea es declara independent d'Ucraïna. La majoria dels parlamentaris han aprovat avui una declaració unilateral d'independència i han reiterat la seva aspiració d'ingressar a la federació russa.

La resolució ha entrat en vigor de forma automàtica després que l'han aprovada 78 dels 100 diputats de l'Assemblea, controlada pels prorussos.

Des de Kíev, el Parlament d'Ucraïna els ha llançat un ultimàtum perquè anul·lin el referèndum de diumenge que ve per annexionar-se a Rússia. Si no, demà n'ordenarà la dissolució.

El primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, ha acusat Rússia de voler debilitar el sistema de seguretat mundial amb la seva incursió a Crimea. Iatseniuk és a Washington, on està previst que s'entrevisti amb el president dels Estats Units, Barack Obama.

La posició de Rússia

La Duma russa -la cambra baixa- debatrà en la seva sessió del divendres de la setmana que ve un projecte de llei que permeti la integració de la república autònoma ucraïnesa de Crimea a Rússia. Ho ha confirmat l'agència oficial russa RIA-Nóvosti després d'anunciar-ho el diputat Viatxeslav Níkonov, de la formació governant Rússia Unida, quan ha acabat una reunió de la Junta de Portaveus de la Duma.

El projecte de llei, presentat pel partit Rússia Justa, indica que la incorporació de nous territoris a la Federació Russa es pot aplicar després que la població manifesti aquesta voluntat en un referèndum. En aquest cas, Crimea votarà diumenge per decidir sobre l'annexió a Rússia, una consulta declarada il·legal per les noves autoritats d'Ucraïna. El Kremlin nega tota legitimitat al govern format a Kíev després de la revolta popular que el mes passat va posar fi al règim de Víktor Ianukóvitx, refugiat a Rússia i a qui Moscou reconeix com a president constitucional del país.

Per la seva banda, l'expresident ucraïnès Ianukóvitx ha fet la seva segona aparició en públic des de Rússia. Ha insistit que ell encara és el president legítim d'Ucraïna i el comandant en cap de les Forces Armades, i ha assegurat que aviat tornarà a Kíev. Ianukóvitx ha qualificat el nou govern d'extrema dreta de bandits. Diu que les noves autoritats són criminals i assegura que ha estat víctima d'un cop d'estat inconstitucional, i que les eleccions del 25 de maig són inconstitucionanls i il·legals.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut