Rostov

Ianukóvitx no participarà a les eleccions del maig a Ucraïna però avisa que seguirà lluitant i demana a Rússia que actuï

El president destituït d'Ucraïna es veu encara com el líder legítim del país. En la seva primera aparició des que va marxar del país ha assegurat que seguirà lluitant i demana a Rússia que actuï.

Ianukóvitx diu que ara els feixistes ocupen el poder i denuncia que les eleccions del maig són il·legals.

RedaccióActualitzat

El president destituït d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, torna una setmana després de perdre el poder. Dijous va reaparèixer a la ciutat russa de Rostov i aquest divendres ha ofert una roda de premsa on ha reivindicat la seva legitimitat i ha disparat contra tothom, fins i tot cap al president rus, Vladímir Putin. Assegura que Rússia ha d'actuar i lamenta el silenci de Putin.

Ianukóvitx afirma que continua sent el president del país perquè ningú l'ha destituït. Avisa, a més, que està decidit a lluitar pel futur del seu país que, diu, ara està en mans de neofeixistes.

El president destituït ha acusat Occident de la crisi a Ucraïna per deixar-se convèncer pels manifestants. També ha carregat, però, contra Rússia. En una de les declaracions més contundents de la roda de premsa, Ianukóvitx ha afirmat que "Rússia ha d'actuar". Admet que no entén el silenci de Putin sobre els fets i afirma que no s'ha trobat encara amb el president rus.

El ja expresident d'Ucraïna ha aclarit que no va fugir del país, sinó que va haver d'anar-se'n per les amenaces a la seva seguretat.

Res personal contra Timoixenko

Pel que fa a una de les icones de l'oposició, l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, Ianukóvitx ha assegurat que no té res personal contra ella, però que el contracte gasístic amb Rússia que va signar va fer perdre al país 20.000 de dòlars.

Timoixenko va ser condemnada a set anys de presó per abús de poder per aquest contracte. L'alliberament de Timoixenko, en un estat de salut molt precari, va ser una de les primeres decisions del Parlament en mans de l'oposició.

Tornarà si li garanteixen la seguretat

Des de Kíev, les noves autoritats han assegurat que ordenaran la seva extradició en cas que es confirmi que es troba en territori rus. De fet, el nou govern va emetre una ordre de cerca i captura contra l'expresident Víktor Ianukóvitx i fins i tot ha demanat al Tribunal Internacional de la Haia que el jutgi per crims contra la humanitat.

Ianukóvitx s'ha defensat de les acusacions dels opositors. Afirma que mai va ordenar disparar contra els manifestants. Tot i això, apunta que els antidisturbis tenien tot el dret a fer servir les armes "en defensa pròpia".

L'expresident ha explicat que no renuncia a tornar a Ucraïna, però no ho farà fins que la comunitat internacional no li garanteixi la seguretat.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut