El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a la roda de premsa posterior a la reunió del pacte antiterrorista (EFE)
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a la roda de premsa posterior a la reunió del pacte antiterrorista (EFE)
Madrid

Zoido demana a tots els partits que subscriguin el pacte antiterrorista

Els partits catalans a Madrid demanen que els Mossos tinguin accés a tota la informació

RedaccióActualitzat

Ha estat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, el responsable de transmetre públicament la resolució de la comissió de seguiment del pacte antiterrorista que s'ha reunit a Madrid. Tots els partits del pacte han acordat mantenir la unitat i fan una crida perquè se sumin la pacte el partits que no l'han firmat, entre els que s'inclouen Podem, el PDeCAT, el PNB o Esquerra Unida.

Zoido també ha dit que tots els partits del pacte han acordat assistir a la manifestació de dissabte a Barcelona.

Pel ministre, ara mateix, el més important és detenir l'autor de l'atemptat i "mantenir una posició unitària contra el terrorisme".

També ha informat de la conveniència de mantenir el nivell 4, i no passar al nivell 5 de risc d'atemptat perquè, assegura, no hi ha cap indici d'atemptat imminent.

El ministre ha transmès la condemna i el rebuig unànime als atemptats de dijous a Barcelona i Cambrils; ha defensat una postura d'unitat i fermesa contra el terrorisme, i ha declarat la solidaritat del tots els partits amb les víctimes, familiars i afectats.

També ha felicitat tots els cossos de seguretat i protecció, els serveis sanitaris i d'emergència i, també, l'actitud de tots els ciutadans.

Per la seva part, els partits catalans a Madrid demanen que els Mossos tinguin accés a tota la informació.

Carles Campuzano, PDeCAT: "Els Mossos han demostrat una vegada més que són capaços de fer front al terrorisme, però necessiten participar directament de l'accés a la informació de les policies europees."

Joan Tardà, ERC: "Hem valorat el fet que hi hagi hagut unitat d'acció i coordinació i lleialtat institucional, i el que cal és que tots aquells compromisos que té pendents el govern espanyol pel que fa, per exemple, a situar els Mossos d'Esquadra en l'Europol es concretin."

Xavier Domènech, En Comú Podem: "La col·laboració de les forces policials de cossos de seguretat i l'actuació de tots els serveis d'emergència ha estat exemplar. Això s'ha de seguir intensificant i millorant."

Firmants i observadors, a la reunió del pacte

A la reunió hi han anat els partits que han firmat el pacte, com el PP, el PSOE, Ciutadans, Coalició Canària o Fòrum Astúries. I també representants d'altres partits que no l'han firmat, però que hi han anat com a observadors: és el cas de Podem, el PDeCAT, el PNB o Esquerra Unida. Qui sí que no hi ha anat és Bildu.

Per primera vegada i de manera puntual Esquerra Republicana hi ha estat com a observador, en una mostra de solidaritat amb les víctimes dels atemptats i en sintonia, diuen, amb la bona cooperació institucional establerta, i perquè tenen en compte les circumstàncies internacionals d'anys de lluita contra el terrorisme global.

Per la seva banda, Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem, també ha justificat la seva assistència malgrat el posicionament crític de la formació amb aquest pacte, perquè consideren que ara és el moment de la unitat de tothom davant de l'extremisme violent, així com de mantenir intactes els valors de la democràcia, els drets civils i la llibertat, i no de retallar-los amb lleis restrictives que no suposen cap millora de la seguretat de tothom.

Rajoy també crida a la unitat

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha fet també una crida a la unitat en un article conjunt a "La Vanguardia" i "El Periódico", en què també confia en el reforçament del pacte.

El president del govern espanyol hi diu:

"Tinguem les idees que tinguem, votem qui votem, i discrepem en el que discrepem, els que creiem en la democràcia cal que continuem junts. I no només en el dolor, sinó també en la resposta davant la barbàrie del fanatisme."

En el mateix article, Rajoy també destaca la reacció solidària de la ciutadania. Parla de comportaments heroics que han fet la volta al món, igual que el crit unànime de "No tinc por" en què van participar també el rei, el president Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona i ell mateix, entre d'altres.

El pacte antijihadista el van firmar d'entrada Mariano Rajoy i Pedro Sánchez el febrer del 2015 després de l'atac a Charlie Hebdo, a París. El novembre del mateix any, amb nous atemptats a la capital francesa, s'hi van sumar set partits més. L'última vegada que es va reunir va ser el juliol de l'any passat, després de l'atemptat a Niça.

Avui també es reuneix el gabinet antiterrorista de la Generalitat, que concretarà les mesures addicionals de seguretat que es prendran als llocs amb més afluència de persones, sobretot a les zones turístiques de Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut