Els nous fiscals en cap de Catalunya i Barcelona, Francisco Bañeres i Concepción Talón, aquest dilluns a Barcelona a banda i banda del fiscal genera…
Els nous fiscals en cap de Catalunya i Barcelona, Francisco Bañeres i Concepción Talón, aquest dilluns a Barcelona a banda i banda del fiscal general Julián Sánchez Melgar (ACN)
Barcelona

El nou fiscal superior de Catalunya reclama respecte a l'ordre constitucional

Francisco Bañeres ha pres possessió juntament amb la fiscal superior de Barcelona, mentre que el fiscal general vol rebaixar la tensió perquè "és el que es vol"

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns han pres possessió els nous fiscals superiors de Catalunya i Barcelona, Francisco Bañeres i Concepción Talón respectivament. A l'acte, celebrat al Palau de Justícia de Barcelona, hi ha assistit el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, que ha cedit el protagonisme als dos nous fiscals en cap.

En el seu discurs de presa de possessió, Bañeres ha recordat el seu predecessor, José María Romero de Tejada, mort al novembre, i ha fet una defensa aferrissada de l'ordre constitucional com a garantia de justícia:

"La protecció de l'ordre constitucional ha de suposar la primera de les obligacions del fiscal. En un estat social i democràtic de dret no es pot concebre justícia sense legalitat. El trencament de la legalitat democràtica sempre ha portat irremeiablement a l'abús, que no és més que l'antítesi de la justícia."

"La Constitució no pot ser concebuda només com un límit; també és progrés, garantia, confiança i seguretat. Els atacs a l'ordre constitucional provoquen indefectiblement incerteses, desassossec i, el que és pitjor, un retrocés en el marc de les relacions socials i econòmiques"

"El ministeri fiscal no pren partit per ideologies ni opinions"

Per la seva banda, Talón, que ha rellevat Ana Magaldi al capdavant de la fiscalia de Barcelona, s'ha queixat que la fiscalia hagi estat rebutjada per "un sector dels poders públics" i "una part de la ciutadania":

 "Pel simple fet de pertànyer a la carrera fiscal s'obté el rebuig d'un sector dels poders públics i també, lamentablement, d'una part de la ciutadania. El ministeri fiscal no pren partit per ideologies ni opinions, ni tampoc per aquestes demana mesures cautelars o formula acusacions."

 

Rebaixar la tensió

Per la seva banda, el fiscal general Sánchez Melgar no ha fet gairebé referència en el seu discurs al conflicte politicojurídic català. Preguntat pels periodistes al final de l'acte, ha dit que no n'ha parlat perquè, ha dit textualment, "el que es vol, tant aquí com allà", és rebaixar la tensió i tornar a la normalitat.

El fiscal general ha desitjat als dos nous fiscals en cap "sort en els temps que corren".

Fill de Tortosa

Francisco Bañeres ha estat l'únic candidat a convertir-se en fiscal en cap de Catalunya per substituir Romero de Tejada. Nascut a Tortosa, Bañeres després d'estrenar-se com a fiscal a Canàries, el 1993 va arribar a la Fiscalia de Barcelona, on ha estat gairebé 20 anys al capdavant de l'àrea de delictes econòmics.

 

El 2013 va passar a la Fiscalia Superior de Catalunya com a tinent fiscal. Ell va ser l'encarregat de la causa contra Carme Forcadell fins que el Suprem la va reclamar. Bañeres també va treballar amb el fiscal Emilio Sánchez Ulled en el judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N.

Aquest judici va acabar amb les inhabilitacions dels tres polítics i multes d'import divers. No són casos irrellevants perquè ara, com a fiscal en cap, serà ell qui marcarà la línia d'actuació de la fiscalia a Catalunya. També sobre el procés sobiranista i les causes que se'n puguin derivar.

Ex presidenta de l'Associació de Fiscals

Per la seva banda, Concepción Talón sí que ha tingut un rival, Fernando Rodríguez Rey, per substituir Ana Magaldi. Fa un mes el fiscal general la va designar a ella, i Magaldi l'ha acompanyada aquest dilluns en el relleu. Talón ha estat fins fa pocs mesos presidenta de l'Associació de Fiscals, considerada de caire conservador.

 

Talón va començar la seva carrera com a fiscal fa 32 anys a Girona i en la seva proposta per encapçalar la fiscalia de Barcelona va planificar que es combati la "desinformació" que considera que hi ha a la premsa sobre el paper de la fiscalia en el procés independentista.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut