El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada (ACN)
El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada (ACN)
Barcelona

Mor el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada

Romero de Tejada, que tenia 69 anys, va presenta la querella que va portar a judici Mas, Ortega i Rigau pel 9N

Actualitzat

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha mort a Madrid als 69 anys d'una aturada cardíaca provocada per una infecció pulmonar greu. 

Romero de Tejada va accedir al càrrec fa quatre anys, en substitució de Martín Rodríguez Sol, que va haver de dimitir per unes declaracions sobre el dret a decidir. Membre de la conservadora Associació de Fiscals, l'actual fiscal en cap de Catalunya va presentar la querella que va portar a judici Mas, Ortega i Rigau pel 9N.

El fiscal superior de Catalunya ha mort una setmana després de la mort sobtada del llavors fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que va tenir una infecció renal mentre era de viatge a l'Argentina. Precisament, Romero de Tejada havia anat a Madrid per assistir, dijous passat, als funerals.

 

 

Romero de Tejada serà substituït, de moment, per l'actual tinent fiscal de Catalunya, Francisco Bañeres, fins al nomenament d'un nou fiscal general.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha expressat, a través de Twitter, el seu condol per la mort de José María Romero de Tejada.

 

 

 

 

El cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, també ha mostrat aquest matí el seu condol per la mort del fiscal, abans d'una conferència a Madrid del president del PP basc, Alfonso Alonso. "Ha estat un notable servidor públic. Descansi en pau", ha dit Rajoy.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha donat el condol a la família des de Twitter:

 

El fiscal que es va querellar contra el govern i la mesa

José María Romero de Tejada tenia 69 anys i va prendre possessió del càrrec el juliol del 2013, després d'haver estat tinent fiscal superior de Justícia de Catalunya. Va substituir en el càrrec Martín Rodríguez Sol, que va dimitir, obligat, després de ser expedientat per l'aleshores fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per haver-se manifestat a favor del dret d'autodeterminació.

Romero de Tejada va començar a treballar a la Fiscalia de Barcelona el 1974, on va ser tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Als anys 80 es va posicionar a favor de les actuacions de l'aleshores fiscal Anticorrupció Carlos Giménez Villarejo. Per ordre de Torres-Dulce, va presentar la querella que va portar a judici Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9N.

Els últims mesos, el fiscal ha tingut un paper destacat en el procés sobiranista. El 25 de setembre passat va remetre al llavors major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la primera ordre directa perquè actués contra la preparació del referèndum de l'1 d'octubre. Va encarregar al major que els agents del cos anessin a tots els instituts que havien de ser seus de la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional.

Romero de Tejada era considerat un home conservador, de dretes i que complia sempre el que considerava el govern espanyol. Formava part de l'Associació de Fiscals.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut