El mosso que va delatar els seus companys al franquisme

RedaccióActualitzat

Uns documents desclassificats del franquisme que publica la revista "Sàpiens" posen cara a un dels delators del franquisme. És un mosso d'esquadra de la República que després de la victòria de Franco va vendre els seus companys al règim.

La investigació l'ha feta l'historiador Jordi Figuerola. És un retrat del drama que van patir, també, molts mossos just acabada la Guerra Civil.

Figuerola es basa en unes fitxes que s'han desclassificat de l'Arxiu Històric dels Mossos. Allà hi ha dipositats els originals, les fitxes escrites a màquina que delataven els policies republicans.

Els documents inèdits mostren com aquest mosso va denunciar els seus companys, tots ells agents compromesos amb la República.

 

Els Mossos al final de la República

Al final de la Guerra Civil, un grup de Mossos d'Esquadra va rebre l'últim encàrrec: protegir Lluís Companys fins a la frontera. Allà, a França, s'acaba tot. S'acaba el cos de Mossos, i cada mosso ha de decidir si torna o se'n va a l'exili.

Alguns mossos van acabar tornant. Però molts van ser delatats, tal com es pot veure a l'arxiu. Les acusacions es multiplicaven i la por es va estendre pel país.

La por de ser delatat

La figura del delator, una figura clau de la repressió franquista. Podia ser un veí, podia ser un familiar, un company de feina... que acusaven els altres amb els arguments més absurds i inversemblants.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut