Ciutat del Vaticà

El Marroc, Egipte i Kuwait criden a consultes els seus ambaixadors al Vaticà

Continua la indignació del món musulmà per les paraules que va pronunciar el papa Benet XVI sobre l'islam. Les mesures diplomàtiques més severes de les últimes hores han estat les del Marroc, Egipte i Kuwait, que han cridat a consultes els seus ambaixadors al Vaticà. La Santa Seu ha afirmat que el Papa lamenta haver ofès els creients musulmans, tot i que no ha retirat les seves paraules i ha dit que se n'ha fet una mala interpretació. Segons l'agència de notícies italiana ANSA, aquest diumenge es reforçarà el dispositiu de seguretat al voltant de la residència d'estiu del Papa.

Actualitzat

La crisi per les declaracions del Papa sobre l'islam que tant han indignat part de la comunitat musulmana es complica, malgrat l'últim gest del pontífex, que pretenia refredar els ànims. Amb un comunicat penjat a internet, el Papa ha volgut calmar l'ira d'una part creixent del món musulmà per una cita seva d'un text medieval on s'afirmava que el profeta Mahoma havia predicat la violència per estendre l'islam.

El comunicat, firmat pel nou secretari d'Estat vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, explica que Benet XVI està molt compungit perquè les seves paraules hagin ofès la sensibilitat dels fidels musulmans i insisteix que el Papa en cap moment va voler fer-les seves. Aquest ha estat l'intent de Benet XVI per mirar de frenar la crisi. El Papa, segons un dogma de l'església catòlica, té el do de la infal·libilitat, és a dir, que no pot reconèixer que s'ha equivocat.

Però els líders i els països musulmans exigeixen més. El rei del Marroc, Mohamed VI, ha enviat un missatge escrit al papa Benet XVI en què li expressa la seva protesta per les paraules que va dir sobre l'islam el 12 de setembre passat a la universitat alemanya de Ratisbona, i alhora el govern ha cridat a consultes el seu ambaixador al Vaticà. El mateix han fet els governs d'Egipte i Kuwait. Aquestes han estat tres més de les reaccions de condemna del món musulmà durant la jornada d'avui, durant la qual també hi ha hagut atacs en cinc esglésies cristianes al territori palestí i a l'Iraq.

Des de Turquia, un país moderat, el primer ministre islamista, Tayyip Erdogan, demanava al Papa que es retractés: "Crec que és desafortunat parlar d'una religió i el seu profeta. És inacceptable per a nosaltres. És inacceptable per a tot el món islàmic". De moment, la pròxima visita del Papa a Turquia, aquest novembre, perilla. Benet XVI ja va haver de suspendre un viatge a aquest país després de declarar-se contrari al fet que un estat de majoria musulmana com Turquia entrés a la Unió Europea, perquè segons ell posaria en perill la identitat cristiana.

Al Caire, la poderosa organització islamista dels Germans Musulmans ha considerat del tot insuficients les disculpes presentades avui pel Papa i ha demanat una apologia personal. En canvi, el gran xeic de la mesquita d'Al-Azhar, la màxima institució musulmanosunnita, no s'ha volgut pronunciar: "Tenim una bona relació amb el Vaticà. Hem quedat sorpresos per aquesta conferència, de la qual ara tenim la transcripció completa. L'hem estudiada i aviat farem públic un comunicat".

Les màximes autoritats religioses musulmanes encara eviten fer un gest que portés a un trencament irreversible, i la prudència és la nota dominant. Davant, però, de les amenaces creixents, les mesures de seguretat al Vaticà i a Castelgandolfo, on aquest diumenge Benet XVI resarà l'àngelus, han estat incrementades.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut