El lleó, símbol de força i noblesa, ja culmina la torre de sant Marc de la Sagrada Família

Amb la de sant Lluc, coronada amb el bou, ja són dues les torres dels evangelistes acabades; les de Mateu i Joan s'enllestiran l'any que ve

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un cap de lleó culmina des d'aquest dimarts la torre de sant Marc de la Sagrada Família. És la segona de les quatre torres dels evangelistes que ja estan acabades. La primera va ser la de sant Lluc.

Fa quinze dies es va hissar el cap de bou, símbol de sant Lluc, i aquest cop el vent no ha ajudat gaire a fer pujar les grans peces de pedra que han acabat la torre de sant Marc. L'operació, de gran precisió, s'ha fet amb èxit.

Cada torre dels evangelistes es culmina amb el llibre, que porta les inicials del sant en trencadís, i unes ales, on reposa la figura del tetramorf. És a dir, les formes que segons la tradició cristiana simbolitzen els quatre narradors de la vida de Jesús al nou testament: un home o àngel en el cas de Mateu, un bou en el de Lluc, una àliga en el de Joan, i en aquest cas un lleó en el de Marc.

L'operació, de gran precisió, s'ha fet amb èxit (CCMA)

Les figures, obra de l'escultor Xavier Medina Campeny, reposen sobre un icosaedre --poliedre de vint cares triangulars-- on s'instal·laran els focus que il·luminaran la creu que hi haurà sobre la torre central de Jesús.

El lleó, un animal que simbolitza força, noblesa i reialesa, s'ha representat amb una mirada humana i un somriure subtil que difícilment s'apreciarà des de terra.  

Les ales dels evangelistes, de sis metres, s'han fet seguint l'última geometria reglada que usava Gaudí, i distingiran des de la distància les quatre torres dels evangelistes. Les seves puntes arriben als 135 metres d'alçada, pocs centímetres menys que la torre de Maria, inaugurada l'any passat amb l'encesa de l'estel que la culmina.

Aquest any les torres de Marc i Lluc s'il·luminaran per primer cop el 16 de desembre, coincidint amb el concert de Nadal de la basílica.

Fa quinze dies es va posar el cap de bou al cim de la torre de sant Lluc (Sagrada Família)

En la recta final de la culminació del temple

La construcció de les torres centrals del temple es troben en la recta final. Les torres de sant Mateu i sant Joan s'espera que estiguin acabades l'any que ve.

Aleshores faltarà només la torre de Jesucrist, que culmina l'obra del temple de Gaudí. Serà la torre central i més alta, amb 172,5 metres d'alçada. Actualment, ja s'eleva per sobre dels 126 metres.

La coronació de la torre serà una creu de quatre braços que farà 17 metres d'altura i amb uns braços de 13,5 metres d'amplada. La coronació de la creu es volia fer coincidir amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí i la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l'Arquitectura.

En tot cas, la data de finalització total de les obres de construcció del temple és encara incerta, perquè la paralització de les obres durant 8 mesos per la pandèmia va allunyar l'objectiu del 2026.

El 2026 es preveu culminar la torre de Jesús, però el final de les obres és incert (Sagrada Família)

 

ARXIVAT A:
Sagrada FamíliaArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut