L'estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, encesa aquest dimecres (Reuters/Nacho Doce)
L'estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, encesa aquest dimecres (Reuters/Nacho Doce)

S'encén l'estel de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família

En una cerimònia amb un missatge telemàtic del papa Francesc des del Vaticà, l'arquebisbe Joan Josep Omella ha beneït la torre de la Mare de Déu

Actualitzat

El temple de la Sagrada Família de Barcelona ha viscut aquest dimecres un moment de màxima esplendor amb la inauguració de la torre de la Mare de Déu. Cap a tres quarts de vuit del vespre s'ha encès l'estrella de vidre de dotze puntes que la corona:


En la cerimònia litúrgica d'aquest dimecres al vespre, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha beneït la torre de la Mare de Déu i, seguidament, s'ha il·luminat.

Primer s'ha encès la torre de la Mare de Déu, mentre l'Orfeó Català interpretava el "Magnificat", un himne dedicat a la Verge Maria. Després s'ha encès l'estel i, finalment, s'ha il·luminat tot el temple, que fins aquell moment havia estat a les fosques:

En l'homilia, Omella ha dit que el temple dissenyat per Antoni Gaudí "és l'emblema de Barcelona" i un dels més "bells i impressionants de tot el planeta":

"Dir Gaudí és dir Sagrada Família. I dir Sagrada Família és dir Barcelona. Aquesta basílica s'ha convertit en un important patrimoni artístic, cultural i social. Sense pretendre-ho, el temple de la Sagrada Família és l'emblema de Barcelona. I avui tenim la sort de poder inaugurar i beneir la torre dedicada a la Mare de Déu."


Missatge del papa Francesc

El papa Francesc ha intervingut en la cerimònia d'encesa amb un missatge de vídeo i ha desitjat que l'estrella afavoreixi gestos quotidians d'amor, fraternitat i atenció cap als més desafavorits.

El papa ha lamentat que, sovint, les societats fan que molta gent visqui en situacions de pobresa i exclusió:

"Vull fer arribar la meva salutació d'una manera especial als més pobres d'aquesta gran ciutat, als malalts, als afectats per la pandèmia de la covid-19, als ancians, als joves que, per diferents situacions, veuen compromès el seu futur; a les persones que estan vivint moments de prova... Estimats amics, per a tots vostès brilla avui l'estrella de la torre de Maria."

Francesc també ha pregat perquè la ciutadania faci de Barcelona un lloc "més habitable i acollidor per a tothom".

El papa Francesc ha participat en la cerimònia d'encesa de l'estel a través d'un missatge de vídeo
El papa Francesc ha participat en la cerimònia d'encesa de l'estel a través d'un missatge de vídeo


L'última peça de la torre de la Mare de Déu, l'estel, està col·locat des de la setmana passada a la part superior de la torre, de manera que l'alçada assoleix els 138 metres.

L'estel, fabricat per un vidrier de Mataró, reflectirà els rajos de sol durant el dia i s'encendrà cada vespre entre les sis i les deu.

D'un diàmetre de 7,5 metres i un pes de 5,5 tones, l'estel està construït amb vidre texturitzat, amb una estructura d'acer inoxidable a les arestes.

La Sagrada Família compta amb 18 torres i la dedicada a la Mare de Déu serà la segona més alta, només superada per la de Jesucrist, que estarà rematada per una creu i arribarà als 172 metres d'alçada.


La cultura popular protagonitza els actes del matí

Els actes d'inauguració han començat aquest dimecres a l'interior de la basílica amb una mostra de cultura popular. En l'acte hi han participat els gegants de la ciutat, l'Àliga, l'Esbart Gaudí, els castellers de la Sagrada Família i la Cobla de Sant Jordi.

En l'acte, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que la presència de la cultura popular dins de la Sagrada Família és una mostra que la història del temple i de la ciutat van "entrelligades":

"El que representa la Sagrada Família per al poble de Catalunya i per a la ciutat de Barcelona no s'entén sense la participació de la seva ciutadania."

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha reivindicat la basílica com "el cor" de la ciutat de Barcelona i ha llançat un missatge d'optimisme, assegurant que "el món no s'acaba amb la pandèmia ni amb les dificultats":

"Tots ens sentim units en aquest cor que ens dona vida i esperança."

El president delegat del Patronat de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha dit que la basílica "rep amb goig" els honors de les colles de cultura popular "en representació d'una ciutat diversa i polifacètica".

Dos pilars dels Castellers de la Sagrada Família a l'interior del temple
Dos pilars dels Castellers de la Sagrada Família a l'interior del temple (ACN)


La torre de la Mare de Déu per dins

La torre de la Mare de Déu, per dins, és completament buida. Forma una cúpula de 60 metres, coberta d'un mosaic de diferents matisos de blanc, on rebota la llum i es projecta cap a l'interior de la basílica per il·luminar l'altar.

Un equip de TV3 hi ha pogut entrar per descobrir el que amaga la torre i que el públic no podrà visitar:

 

La torre de la Mare de Déu, il·luminada i beneïda aquest dimecres, festivitat de la Immaculada, es va començar a construir fa cinc anys. Així ha estat el procés de construcció que ha culminat amb la cerimònia d'avui:

 

El programa d'activitats per celebrar la inauguració de la torre s'allargarà fins al 4 de gener i es faran conferències, concursos escolars i literaris, cantades de nadales, cercaviles de gegants, jocs infantils i danses populars, entre altres coses, tant a l'interior com a l'exterior de la basílica.

ARXIVAT A:
Sagrada Família
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut